Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 januari 2013

Oliebollenhiernamaals

En? De oliebollen die van oudjaar waren overgebleven bewaard? Lekker in een open schaal zodat ze fijn konden uitdrogen? Dan is nu het blijde moment aangebroken dat uw gelijk wordt bevestigd. Want ja: ook voor oliebollen is er leven na de dood.

Het schijnt dat je ze ook kunt invriezen, oliebollen. Ik heb het nooit geprobeerd. Ten eerste omdat het lekkere knapperige randje er daarna natuurlijk wel vanaf is (had u sowieso zompige bollen, dan is dat natuurlijk minder een probleem). Maar vooral: wie heeft er nu een week of twee weken na oudejaarsavond nog trek in oliebollen?

Nee, oliebollen moeten na nieuwjaarsdag sterven. Sterven om vervolgens als een glorieuze Phoenix uit hun as te verrijzen. Niet geconserveerd, maar geheel nieuw, fris en jeugdig. Sommigen suggereerden mij er wentelteefjes van te bakken, wat ik overigens al doe met krentenbollen. Dat doe ik dus niet. Ik maak er een variant van broodpudding van. Oliebollenpudding. Enfin, dat doe ik sinds gisteren. En omdat het resultaat verbluffend lekker was, doop ik het "Oliebollenhiernamaals". En mag u het van mij ook maken. Hoe? Zo:

Oliebollenhiernamaals

Nodig:

- 8 à 10 oude oliebollen, of zoveel als er dakpansgewijs in uw ovenschaal passen
- 2 grote eieren
- 100-150 g witte basterdsuiker*
- 600 ml volle melk
- 50 g boter (nooit margarine)
- 1,5 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1,5 theelepel vanille-extract
- 1,5 theelepel kaneel**
- geraspte schil van 1 citroen (alleen het gele gedeelte)**
- eventueel twee eetlepels grof gehakte noten (walnoot, pecan, amandel o.i.d.)

* afhankelijk van hoe zoet de oliebollen zijn. In mijn recept gaat heel weinig suiker, dus dan hebt u wel 150 g nodig.
** dit kunt u weglaten als u de oliebollen volgens mijn recept hebt gemaakt. Daar zit al veel kaneel en citroenrasp in.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de oliebollen in plakken van een goede centimeter dik. Smelt de boter op laag vuur en draai het gas uit zodra de boter voor 3/4 vloeibaar is. Klop de eieren ca. 4 minuten met de mixer op de hoogste stand tot ze mooi schuimig zijn. Voeg de suiker, de nootmuskaat, het vanille-extract en eventueel de kaneel en de citroenrasp toe, gevolgd door de gesmolten boter. Mix nogmaals op de hoogste stand tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de melk toe. Roer nu eventueel de gehakte noten door het mengsel.

Leg de plakken oliebol dakpansgewijs in een ovenschaal. Giet er het eiermengsel over en laat het geheel minimaal een uur staan tot er vrijwel geen vloeistof meer te zien is; u kunt eventueel de oliebollen af en toe wat aandrukken. Zet de schaal in de oven, draai die onmiddellijk naar 150 graden en laat het oliebollenhiernamaals drie kwartier garen. Draai de temperatuur nu naar 220 graden en laat in een goed kwartier mooi bruin bakken, met een knapperig korstje aan de bovenkant. Eet warm of op kamertemperatuur.


Opruiming: kortingen tot 75%

9 Comments:

 • At 7 januari 2013 om 14:52, Anonymous Liz said…

  Eerst verwarm je de oven voor en dan laat je de oliebollen een uur rusten? Met de oven aan? Lijkt mij een wat vreemde volgorde zo.

   
 • At 7 januari 2013 om 15:17, Blogger Fatima SafranaArgana said…

  Ik lust 2 weken, 2 maanden na oud&nieuw nog steeds oliebollen. Die kunnen er elke dag wel in!

  Wel een handig om er een pudding van te maken. Klinkt lekker.

   
 • At 7 januari 2013 om 15:42, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Liz, je hebt eigenlijk gelijk. Ik zet het voorverwarmen van de oven altijd voorin het recept en meestal is dat ook de beste plek, maar in dit geval is het wel wat vroeg. Helaas is er geen ander logisch punt in de tekst voor--het is altijd te vroeg of te laat.

   
 • At 7 januari 2013 om 15:43, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Fatima, oliebollen zijn lekker, maar dan moeten ze wel vers zijn. Oude oliebollen verdienen een tweede leven. Deze pudding is heerlijk. Proef maar!

   
 • At 7 januari 2013 om 16:52, Blogger Daily stuff and more.. said…

  Nooit aan gedacht. Mijn oude meuk heeft de weg naar de kliko reeds gevonden dus ik sla dit recept op voor de volgende keer.

   
 • At 7 januari 2013 om 18:23, Anonymous Liz said…

  Ik volgde braaf de stappen op en toen "hee, een uur wachten, wat doet die oven al aan?". Was nog eventjes verward omdat het leek dat de oliebollenhemel een uur in de oven moest en dan pas op 150 graden, maar dat leek me een beetje lang.
  Hoe dan ook, het is lekker geworden! En nu er nog vanaf weten te blijven...Dat was makkelijker in oorspronkelijke vorm!

   
 • At 7 januari 2013 om 20:03, Blogger Tonia said…

  Oliebollen invriezen en dan in de zomer heerlijk verwarmen en opeten. Altijd een succes. Het hele jaar door, vooral bij buitenlands bezoek.

   
 • At 22 januari 2015 om 18:10, Anonymous Myranda van Leeuwen said…

  Wat een goed idee, oliebollen recyclen ;-) Ik heb er nog een paar over, met spelt en zonder witte suiker. Dit weekend maar eens kijken of het recept restaurantwaardig is. Ach, en thuis lusten ze dit zeker. Bedankt Gerrit Jan!

   
 • At 2 januari 2018 om 10:12, Anonymous Anoniem said…

  Hey al een recept uit 2013 ! Ik ga het uitproberen in 2018!! Liefs Caroline ��mmmmm

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home