Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 juni 2012

Gewoon iets lekkers voor het weekend

Ja, beste eetlezers, het is druk en het blijft druk in mijn eetschrijvende en ijsbereidende leven. Momenteel ben ik bijvoorbeeld mijn deelname aan het voorbereiden aan De Smaak van Nederland. Maar daarover ga ik het hier niet al te veel hebben. Wie meer wil weten, kijkt op de betreffende Feestboek-pagina.

Hier krijgt u vandaag van mij gewoon iets lekkers. Omdat dat al zo lang geleden is, omdat het morgen weekend is, omdat ik trots ben op mijn geliefde G. die dit recept bedacht en het uitschreef (het eerste van haar leven!) en omdat chipotle eindelijk makkelijk in Nederland te krijgen is.

Ik ga nog iets leuks zeggen over deze muffins, want ze hebben in zekere zin een culinair-historische achtergrond. Zowel de chipotle (oorspronkelijk xipótl) als de chocolade (oorspronkelijk xocolátl) maakten deel uit van het culinaire erfgoed van de Azteken. Voor de chocolade gold dat die bij de Azteken werd gebruikt als hartig ingrediënt, zoals ook vandaag de dag nog terug te vinden is in Mexicaanse specialiteiten als de mole poblano. Het waren de Spaanse kolonisten die ontdekten dat je chocolade ook kon zoeten. De rest is geschiedenis.

Maar deze muffins zijn, hoewel er wat suiker in zit, gemaakt met ongezoete chocolade en daardoor vrij hartig en lekker bitter. Ze smaken puur naar chocolade met een lekker nabrandertje van de chipotle. Heel Mexicaans dus, zoals tegenwoordig wel vaker in Huize Eetschrijver. Goed, het recept:

Muffins met chocolade en chipotle

120 g bloem
50 g + 10 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram boter
2 eieren
50 gram ongezoete chocolade, 99%
1,5 theelepel bakpoeder
2 g grof zeezout of citroenzout
3/4 theelepel zeer fijn gemalen chipotlepeper of chipotlepoeder
Sap van 1 limoen of citroen

Verwarm de oven voor op 175 graden Vet een muffinblik (al of niet met vormpjes) in of gebruik siliconenmuffinvormpjes. Laat de boter in een bain-marie zacht worden in een ruime schaal of beslagkom.

Doe intussen de bloem in een schaal, voeg het bakpoeder, het zout en de chipotlepeper aan de bloem toe en meng goed. Snij de chocolade in kleine stukjes. Roer, zodra de boter zacht genoeg is, 50 g basterdsuiker en de vanillesuiker erdoor. Splits de eieren. Roer de dooiers door het boter/suikermengsel, voeg er de chocoladestukjes aan toe en roer er beetje bij beetje de bloem door tot er een gelijkmatig mengsel ontstaat. Roer er tot slot het citroen- of limoensap door.

Klop de eiwitten stijf met 10 g suiker en spatel deze voorzichtig door het beslag. Verdeel het mengsel over de vormpjes en laat de muffins in ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden (dat is het geval als een satéprikker er droog uitkomt; zo nee, na een minuut of drie nog eens proberen). Daarna ca. 10 minuten buiten de oven laten afkoelen alvorens de muffins uit vormpjes nemen. In papieren vormpjes kun je de muffins gewoon laten zitten.

15 juni 2012

De GGD, goed voor u

Vandaag hield de GGD een congres in Utrecht, met als doel te laten zien hoe het bedrijfsleven kon worden ingeschakeld om ons voedingspatroon gezonder te maken. Ik was er helaas niet voor uitgenodigd (geen idee waarom, u wel?), maar gelukkig hebben we tegenwoordig sociale media. Ik bleef van minuut tot minuut op de hoogte.

GGD-directeur Laurent de Vries houdt er eigenzinnige opvattingen op na. Eerder dit jaar nog sprak hij er schande van dat de minister van volksgezondheid op bezoek ging bij de tabakslobby. Met zulk twijfelachtig volk behoor je je namelijk niet te encanailleren. Daarom gaf hij zelf het goede voorbeeld: hij ging op bezoek bij Mars en Heineken om ze uit te nodigen het publiek op zijn congres te overtuigen van hun goede bedoelingen. Dat deden ze graag.

Timo Hoogeboom van Mars kreeg de handen al snel op elkaar. Hij begon met het opzienbarende statement dat gezonde of ongezonde producten niet bestaan en dat alleen voedingspatronen gezond of ongezond kunnen zijn. Dat klopt op zich als een bus en bovendien is het een mooi opmaatje om te vertellen dat je eigen product derhalve niet als ongezond kan worden bestempeld.

Jammer alleen dat Timo het effect van die meesterzet meteen weer bedierf door te vertellen hoe Mars ervoor ging zorgen dat zijn producten toch weer een beetje beter voor de gezondheid werden, namelijk door er minder verzadigd vet in te verwerken en door de hoeveelheid calorieën te verlagen tot 250 calorieën per portie. Oude koeien allebei, want dit werd respectievelijk in september 2010 en in februari 2012 al met veel bombarie aangekondigd. Zowel het een als het ander bleek bij nadere beschouwing een wassen neus.

Philip de Ridder van Heineken mocht ook nog wat zeggen. Hij pleitte voor verantwoord alcoholgebruik zonder overigens concreet te maken waar de grens tussen verantwoord en onverantwoord precies lag. Zelf is hij wel heel verantwoord: toen C1000 met het oog op de EK in de aanbieding wilde doen, was Heineken daar geen voorstander van. Het was dan ook slechts met het oog op de goede zakenrelaties dat de bierbrouwer uiteindelijk overstag ging en in de actie toestemde. Ja, aan zulke mensen van stavast kunnen we onze gezondheid rustig toevertrouwen, dat blijkt maar weer.

Er is niets veranderd sinds de tijd dat Mars hoofdsponsor was van het Convenant Gezond Gewicht: degenen die geacht worden pal te staan voor onze gezondheid, leveren zich nog altijd uit aan een bedrijfsleven dat hooguit voor de Bühne af en toe wel eens wat tekstjes een zaal in wil slingeren die de schijn moeten wekken van verantwoord ondernemerschap. Het blijft de vos aanstellen als bewaker van het kippenhok.

Benieuwd wat de in groten getale uitgenodigde pers er allemaal weer mee doet. Eerlijk zeggen? Ik maak me geen grote illusies.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

13 juni 2012

Door de boter


Als we nou de redactie van het AD eens collectief met de neus door de boter zouden halen, zouden ze het verschil dan kunnen onthouden?


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

11 juni 2012

Minder verspillen gaat zó maar niet!

Fijn hè? We beginnen eindelijk een beetje door te krijgen dat verspilling van voedsel niet meer van deze tijd is. En het begint ook tot ons door te dringen wat die houdbaarheidsdata betekenen en dat we zaken die over de datum zijn lang niet altijd in paniek in de pedaalemmer hoeven te mikken. Dat is winst, voor mens en milieu.

Maar dat is niet naar ieders zin. Want vandaag wist nu.nl deze ontwikkeling op een heel andere manier te benoemen. Daar heette het niet dat we als consumenten minder voedsel weggooien, maar dat we er meer risico mee nemen. En dat is eng, want daardoor kunnen we vreselijk ziek worden. Dan kunnen we bijvoorbeeld besmet worden met e.coli, of met salmonella. Ja, dat klinkt behoorlijk creepy.

Het is natuurlijk ook gewoon bangmakerij, die nog eens op heel weinig gestoeld is bovendien. Want eten raakt niet met salmonella of e.coli besmet door het te lang te bewaren. Dat gebeurt doordat er niet hygiënisch mee is omgegaan, waarbij het dan weinig of niets uitmaakt hoe lang het bewaard is. Wie zijn koelkast goed schoon houdt en bij het bereiden van voedsel een aantal elementaire hygiëneregels in acht neemt, loopt weinig risico. Het Voedingscentrum zet de zaken voor u op een rijtje. Nuchter, zoals het hoort.

Even voor de duidelijkheid: het klopt dat je salmonella en e.coli niet kunt ruiken. Wat niet klopt is de suggestie dat die besmettingen alleen voorkomen op voedsel dat te lang bewaard is: ook wat recht uit de winkel of van de boerderij komt, kan met deze pathogenen besmet zijn. Goed wassen, hygiënisch bereiden en goed verhitten maken er korte metten mee. Neus én gezond verstand gebruiken dus. Daar kom je veel verder mee dan met luisteren naar de warrige bangmakerij van nu.nl.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

04 juni 2012

Ontelbare afvalmomenten


Goed, dat is dus een mooie binnenkomer, met zo'n koddige titel. Je zou bij al die vrolijkheid bijna nog vergeten dat er over deze materie ook nog wel iets serieus te zeggen valt.

Want ja, het is natuurlijk prettig uit zo'n persbericht van Spa te vernemen dat met zuiver mineraalwater rechtstreeks uit de bron, Spa Reine voldoende drinken lekker én gemakkelijk maakt. "Want Spa heeft voor elk moment van de dag een passend formaat, van mini tot maxi!". En dus zien we op het plaatje van rechts naar links een Kinderfles, een Reisfles, een Sportfles, een Meeneemfles (nieuw!) en een Familiefles (eveneens nieuw!, waarbij u moet weten dat "familie" Vlaams is voor "gezin"). Het kan niet op.

Daarna wil Spa zich toch ook nog even van zijn milieuvriendelijke kant laten zien: "Spa draagt de zorg voor de natuur al eeuwenlang een warm hart toe. Duurzaam denken zit in de genen van het merk; Spa vervult dan ook sinds jaar en dag een voortrekkersrol onder andere op het gebied van duurzame verpakkingen. De Spa flessen zijn licht van gewicht en als eerste in Europa gemaakt van PET met maar liefst 50% gerecycled materiaal. De etiketten zijn geprint met plantaardige inkt op gerecycled papier. Alle Spa Reine flessen zijn volledig recyclebaar".

Allemaal voor de Bühne.

Want Spa weet net zo goed als ik (en vermoedelijk ook u) dat op het water dat in Nederland uit de kraan komt niet het minste is aan te merken, ook niet smaaktechnisch. Dat het net zo zuiver of zelfs nog zuiverder is als wat Spa helemaal in de Ardennen in flessen stopt om het vervolgens met grote vrachtwagens hierheen te rijden. En dat werkelijke duurzaamheid er dus in zou moeten bestaan dat Spa stante pede stopt met dat suggestieve geleuter over "zuiverheid die voor je zorgt".

Zuiverheid die voor je zorgt komt namelijk in Nederland uit de kraan. Wie dat drinkt, zorgt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het milieu dat weer voor hem of haar zorgt. Dan kunnen meteen die tonnen PET-flessen achterwege blijven.

Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor Spa, maar voor elke andere partij die ons probeert gewoon water voor het duizendvoudige van de normale prijs te verkopen. Met name voor Vrumona, dat zijn Sourcy tapt uit dezelfde bron waar de Gemeente Utrecht haar drinkwater vandaan haalt. Allemaal kolder, goed voor ontelbare vervuilingsmomenten.

Dorst? Stel je niet aan, drink uit de kraan!

Voordeel (234x60)