Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 december 2012

Kerstgerecht: stoofappeltjes

Stoofappeltjes had ik u aangeraden bij de hertenstoof waarvoor ik u eergisteren het recept gaf. Stoofappeltjes in boter met calvados, kaneel en kruidnagel en liefst met een scheutje vliersiroop. Daar had u wel trek in. Meer dan één eetlezer vroeg mij om het recept.

Allereerst die appeltjes. Die gaat u niet zoeken bij de AH, want die heeft ze niet. Ja, in een pot, zogenaamd op "grootmoeders wijze" bereid, ammezolen. Het blijft toch volslagen idioot dat AH allerlei spul in potjes aanbiedt maar van het verse basisingrediënt nog nooit lijkt te hebben gehoord. In elk geval kunt u geen gewone handappeltjes gebruiken, want die vallen uit elkaar en geven u appelmoes--lekker, maar niet waar het hier om gaat. Willem & Drees, de mensen van de spullen van de boer uit de buurt, hebben ze wel en zij leveren aan Plus, dus u zou daar kunnen gaan kijken. Of anders kan elke goede groentenspecialist u eraan helpen. Het is de moeite waard!

Stoofappeltjes met calvados

Nodig voor 6 personen:

- 9-12 stoofappeltjes
- flinke klont boter
- flinke scheut calvados
- 2 theelepels kaneel
- 10 kruidnagelen
- 4 eetlepels vliersiroop of 2 eetlepels basterdsuiker
- zout

Verwarm de oven voor op 140 graden. Verwijder het klokhuis uit de appels, snijd ze in vieren, schil ze en snijd ze daarna in niet te dunne partjes, zeg vier per kwart appel. Laat de boter in een grote gietijzeren braadpan niet te heet worden en laat daarin de partjes appel aan twee kanten karamelliseren. Bestrooi ze met wat zout en schenk er vervolgens een flinke scheut calvados over. Doe nu de kaneel en de kruidnagelen in de pan en tot slot de vliersiroop (of eventueel de suiker), doe het deksel erop, zet de pan in de oven en laat de appeltjes drie kwartier à een uur stoven.


Het beste van 2012

7 Comments:

 • At 19 december 2012 om 19:30, Anonymous Irina Rempt said…

  Ook vreemd dat "uit de buurt" hier (in Deventer) meestal betekent "uit de buurt van Amsterdam", terwijl er toch in Salland zoveel lekkere groente en fruit groeit.

   
 • At 19 december 2012 om 22:08, Anonymous matthijs said…

  2 Vragen.1e:Stoofappeltje Dijkmans Zoet? 2e:Heb wel kweeperen siroop.Kan ik die ook gebruiken of moet hij rood zijn?

   
 • At 19 december 2012 om 23:08, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Matthijs, Dijkmans Zoet is een prima keuze. Ik gebruik vliersiroop omdat appel en vlier uitstekend combineren, niet zozeer voor de kleur. Vliersiroop is trouwens eerder goudgeel of goudbruin dan rood. Als je het met kweeperensiroop wilt proberen: vooral doen. Benieuwd naar je bevindingen.

   
 • At 19 december 2012 om 23:09, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Irina, ik heb het niet bedacht. Maar ik vind het assortiment van Willem & Drees wel heel fijn. Ik ben blij dat ze bestaan!

   
 • At 8 januari 2013 om 10:58, Anonymous paul van der hart said…

  Dijkmans Zoet is een lekker stoofappeltje. Hier op de Veluwe ook beschikbaar: winterjannen.

   
 • At 24 oktober 2013 om 16:43, Anonymous Anoniem said…

  Vandaag dit recept van de stoofappeltjes uit eigen tuin gemaakt.

  erg lekker. Dank je wel!!

  Gr. Sylvia

   
 • At 22 december 2014 om 10:22, Anonymous Anoniem said…

  Met wat kan je de calvados vervangen? Denk dat het ook een goede combinatie is met rollade?

   

Een reactie posten

<< Home