Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

18 december 2012

Kerstdessert: geraffineerde stoofpeertjes

Toegegeven, de foto ziet er wat donker uit. Soms moet een mens snel zijn, bijvoorbeeld wanneer er ijs op het bordje ligt. Of wanneer het eten heel lekker is. Of allebei. Dat laatste was hier het geval. Deze stoofpeertjes hebben hoofdzakelijk de naam gemeen met hun roodgekleurde verre neven.

Ik heb deze peertjes dan ook niet gestoofd in port met kruidnagel en kaneel, maar in gewurztraminer met vanille en saffraan. Inderdaad: opnieuw een feest van specerijen. Vervolgens heb ik van het afgekoelde stoofvocht met wat room ijs gedraaid. En voilà: totaal andere stoofpeertjes dan u gewend bent, waarbij de zoete zwoelheid van kaneel en kruidnagel plaats maakt voor het raffinement van saffraan en vanille terwijl de suikerpot in de kast blijft. Omdat de peertjes bovendien maar tot hun middel rechtop in het stoofvocht hebben gestaan, loopt hun kleur ook nog prachtig naar boven toe af.

Ook dit dessert kunt u helemaal een dag tevoren maken. U hoeft het op de dag zelf alleen nog maar uit te serveren.

Stoofpeertjes met vanille en saffraan

Nodig voor 6 personen

- 12 stoofpeertjes
- ca. 350 ml gewurztraminer
- 2 theelepels saffraan in draadjes
- 2 vanillestokjes

en verder voor het ijs

- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 200 ml room

Schil de peertjes, laat het steeltje eraan zitten en zet ze rechtop in een pan waar ze liefst zo precies mogelijk in passen. Schenk de wijn in de pan tot de peertjes tot hun dikste gedeelte onder staan. Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg in de wijn. Voeg de safraan toe.

Breng het vocht tegen de kook aan, zet het deksel op de pan en laat de peertjes vervolgens op uw kleinste pit (eventueel op een sudderplaatje) een half uur stoven, waarbij het vocht steeds tegen het kookpunt aan blijft. Draai het gas uit en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Zijn ze op kamertemperatuur, zet ze dan nog een paar uur in de koelkast.

Haal de peertjes uit de pan en zet ze koud weg. U kunt ze eventueel halveren (in dat geval liefst zo dat ook het steeltje gehalveerd wordt, wat niet zo moeilijk is als het klinkt), maar dat hoeft niet eens.

Roer door het stoofvocht 1 flinke eetlepel witte basterdsuiker en meng er de room bij. Laat dit mengsel vriezen in de ijsmachine en zet het tot gebruik afgedekt weg.

t/m woensdag 10% extra kassakorting

2 Comments:

  • At 18 december 2012 om 16:44, Blogger Jan Robben said…

    Hoe smaakt saffraan eigenlijk? Ik zag het zojuist bij de Sligro. Kleinste verpakking 37 euro. Of hebben ze die saffraan ook bij AH en andere supers

     
  • At 18 december 2012 om 23:30, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Tja, saffraan smaakt naar saffraan. Een heel geurige specerij, maar verder moeilijk te beschrijven. Goede saffraan is inderdaad heel duur, want erg moeilijk te oogsten. AH heeft het wel, in heel kleine verpakkingen waarvan ik niet zou weten wat ze kosten. Waarschijnlijk niet eens genoeg voor dit dessert.

     

Een reactie posten

<< Home