Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 november 2012

Liefst op vrijdag

Zo'n verspakket aan huis is leuk, hoor! Ik heb er één van De Krat, met daarin groenten, fruit en wat vlees en/of vis en nog wat andere producten van kleinere producenten. Eten met een naam en een gezicht. En vooral met smáák. De Krat wordt op steeds meer plekken bezorgd.

Zo eet je nog eens dingen waar de modale supermarktganger geen weet van heeft. Aardpeertjes bijvoorbeeld. Weer zo'n groente waarvan Albert Heijn met een stalen gezicht beweert dat er geen vraag naar is. Nee, natuurlijk niet. Omdat AH alles buiten de mainstream mettertijd uit het assortiment heeft gehaald. Als je niet weet dat iets bestaat, vraag je er ook niet naar.

Vaak zijn het gewassen met een probleempje die door 's lands grootste kruidenier op deze wijze verdonkeremaand worden. Schorseneren bijvoorbeeld: het schillen daarvan heet een heel gedoe te zijn (oplossing: even twee minuten in de schil blancheren en vervolgens meteen in het koude water en de schil komt er vrij makkelijk af). Of, zoals bij de aardpeer, het feit dat deze knolletjes flatulentie veroorzaken. Of, om het met minder omhaal te zeggen: je gaat er winden van laten. Ja, inderdaad: nog véél meer dan van bruine bonen.

Dat is natuurlijk lastig. Er wordt beweerd dat het wel helpt als je de aardperen kookt in water waaraan een theelepel natriumbicarbonaat is toegevoegd, maar persoonlijk heb ik dat niet zo kunnen constateren. Bovendien is koken in water zelden de lekkerste manier om groenten klaar te maken. De aardpeer is geen uitzondering. Een knolgewas? Dan de oven in! En eet ze dan maar op vrijdagavond.

O ja, schilllen? Da kan, maar het is nergens voor nodig. Even flink onder de kraan schoonborstelen is meer dan genoeg. Wat dat betreft zijn aardpeertjes eigenlijk gewoon gemaksvoedsel. Kijk maar hoe makkelijk:

Aardperen uit de oven met mosterdsaus

Nodig voor vier:

- 800 g aardpeertjes
- 250 ml room
- ca. 1 eetlepel mosterd naar smaak
- 1 koffielepel vleesfond (of eventueel een half bouillonblokje, eventueel vegetarisch)
- 2 eetlepels gehakte dragon
- zout, goede olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel de aardpeertjes onder de kraan goed schoon en halveer ze in de lengte. Leg ze met de snede boven in een ovenschaal, besprenkel ze rijkelijk met olie en strooi er wat zout over. Zet in de oven en laat in ongeveer een half uur garen tot de binnenkant mooi zacht is.

Laat in een koekenpan de room tot ruim de helft inkoken. Voeg de fond of het verkruimelde bouillonblokje toe en roer er mosterd naar smaak door. Laat nog even doorwarmen. Overgiet de aardpeertjes met de saus en strooi er wat gehakte dragon over.

2+1 gratis op honderden cadeaus! (Actie loopt vanaf 5-11-2012)

5 Comments:

 • At 14 november 2012 om 20:07, Anonymous Glasatelier said…

  Aardpeertjes. Jammie! En helaas normaal gesproken alleen voor mensen met een groentetuin :-(

   
 • At 15 november 2012 om 11:49, Anonymous matthijs said…

  Heb ze ook in de stadtuin staan,2x plezier.Prachtige bloemen en daarna de knolletjes.Ze vermeerderen vanzelf voor het volgende jaar.

   
 • At 15 november 2012 om 22:51, Anonymous Anoniem said…

  Ik heb echt zin ze te proberen :)

   
 • At 29 november 2012 om 16:15, Blogger Tariq Honey said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   
 • At 15 december 2012 om 20:12, Blogger Ms. Tanneke said…

  Een paar weken geleden voor het eerst in mijn leven schorseneren gegeten. En gezien ook trouwens... Ze deden mij denken aan asperges, maar dan met een totaal andere smaak. Ik trof ze aan in mijn Eeziebag die ik bij Kookeezie besteld had. In dit recept werden ze gecombineerd met spruitjes. Zou ik zelf niet bedacht hebben, maar wel reuze lekker. Die vergeten groentes zouden best meer gepromoot mogen worden.

   

Een reactie posten

<< Home