Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 oktober 2012

Restverwerking

Het zal u niet verwonderen dat ik tegenwoordig erg vaak limoenen in huis heb. Véél limoenen. Soms heb ik er een paar over en hoeft er even een paar dagen geen ijs te worden gemaakt. Dan is het zaak die resten goed te verwerken. Vooral de schil, waarvan ik de smaakeigenschappen zo heb leren waarderen.

En zo kwam het dat ik besloot dat mijn eerste limoncello casalingo, een uiterst modieus iets dezer tijden, geen huisgemaakte limoncello maar een limOENcello moest worden. Omdat de schil van de limoen zelfs nóg spannender van smaak is dan die van de citroen was mijn idee dat die ook vast een lekkerder resultaat zou opleveren. Ik werd niet teleurgesteld: ik kreeg een drankje met een prachtige kleur, geel maar met een lichtgroene zweem, en een fantastische smaak. Reden genoeg om het recept met u te delen.

Aan 96% alcohol is heel makkelijk te komen mits u een pasje voor de groothandel hebt of kunt bemachtigen. Sligro heeft het bijvoorbeeld staan voor 30 euro per liter. Prijzig, maar gelukkig is er heel wat van dit heerlijke drankje mee te maken. Italiëgangers zijn overigens fors goedkoper uit.

Dan zijn er nog de "onbespoten" limoenen, zoals ze in de volksmond heten. Dat heeft geen betrekking op het al dan niet gebruik van insecticiden zoals vaak gedacht wordt, maar op het feit dat citroenen, limoenen en andere citrusvruchten worden voorzien van een waslaagje om te zorgen dat ze er langer aantrekkelijk uitzien. Aan "onbespoten" citroenen is nog wel te komen, met limoenen is het lastiger. Gelukkig heeft was de fijne eigenschap dat hij niet tegen heet water kan. Ik leg dan ook al mijn limoenen meteen na aanschaf onmiddellijk in de vaatwasser en laat er even een kort maar lekker heet programma op los, uiteraard zonder vaatwasmiddel. Presto! Ze schijnen zo nog meer sap te geven ook, al kun je dat nooit wetenschappelijk vaststellen natuurlijk.

De limoencello kunt u bewaren in elke goed schone fles met schroefdop, al oogt het natuurlijk mooi als u bijvoorbeeld mooie heldere beugelflessen hebt. Die zijn bij een goede keukenspullenwinkel doorgaans wel te krijgen.

Limoencello

- 10-12 limoenen
- 1 liter alcohol 96%
- 730 g suiker
- 1400 ml water

Zorg dat de limoenen goed droog zijn. Schil ze met een scherp mes of een goede dunschiller en zorg dat er zo mogelijk alleen groen meekomt. De limoenen kunt u daarna uitpersen om met het sap nog iets anders te doen. Leg de schillen in een weckpot met een capaciteit van ruim 1 liter, schenk er de alcohol bij, sluit de weckpot secuur af en zet hem minstens een week koel en donker weg. Elke dag even licht schudden en genieten van wat er daarbinnen aan moois gebeurt.

Breng na minimaal een week (twee of drie weken is beter) in een grote pan 1400 ml water aan de kook en doe er de suiker bij. Draai het vuur laag en roer tot de suiker geheel is opgelost en er niets meer op de bodem achterblijft. Laat de suikerstroop afkoelen. Giet de alcohol door een fijne zeef bij de suikerstroop, roer kort en giet de limoencello met een trechter over in schone flessen. In de vriezer bewaren.

Met bovenstaande verhoudingen maakt u limoencello van 29% alcohol, wat overeenkomt met de limoncello die gewoonlijk in Nederland verkrijgbaar is. Wilt u een minder zoete en sterkere limoencello van 37% (wat ze in Italië een "mannendrankje" noemen), gebruik dan 1100 ml water en 660 g suiker. 


De musthaves van dit moment!

6 Comments:

 • At 15 oktober 2012 om 11:29, Blogger Antoinette Coops said…

  Kijk dat is goed nieuws, mij is altijd verteld dat alcohol 96% in Nederland niet te krijgen was. Maar met een beetje goede kom je toch wel aan een fles. Vier à vijf keer duurder dan in Italië, dat wel.

   
 • At 15 oktober 2012 om 15:32, Anonymous matthijs said…

  Als je dan toch op stap ben in Luxemburg aan de grens per ltr.16.95 .Gebruik hem al jaren voor kweeperen en mispellikeur te maken.

   
 • At 15 oktober 2012 om 23:31, Anonymous Christa Jonkergouw said…

  Volgens mij kun je in België ook redelijk wat goedkoper 96% alcohol krijgen. Bij de apotheek.

   
 • At 16 oktober 2012 om 09:42, Blogger Richelle said…

  Hier in Spanje ook bij de apotheek... maar waarom zou je niet een neutrale goedkope wodka oid kopen, lager percentage alcohol uiteraard, maar dan de hoeveelheid water die je later toevoegt aanpassen zodat je eindresultaat ongeveer op 25% uitkomt?

   
 • At 16 oktober 2012 om 17:32, Anonymous paul van der hart said…

  Bij gebrek aan alcohol en bij gebrek aan een auto voor verre reizen en bij gebrek aan een sligro-pasje....

  Ik gebruik vaak (als genoemd) een neutrale wodka, maar ook een neutrale jonge jenever voldoet goed.

  Bij het proberen vaak ook de 'low-budget' merken geprobeerd, of zelfs 'no-budget', en het werkt prima. Aanzienlijk goedkoper dan alcohol van bijna dertig euro.

   
 • At 24 oktober 2012 om 18:46, Blogger Angelika said…

  en wat een vondst... limoenen in de afwasmachine!

   

Een reactie posten

<< Home