Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 juli 2012

Lokaal


Met verontschuldigingen voor de vreselijk slechte foto is dit wel leuk, want dit is een fenomeen dat je steeds vaker ziet hier op Vancouver Island: een grote supermarkt die in zijn schappen een aantal verse, plaatselijke producten opneemt en die dan meestal voorziet van een opschrift "LOCAL". Die producten vinden dan ook gretig aftrek, want vooral in dit deel van Canada is men zich er uitstekend van bewust dat voedsel bij voorkeur niet te ver moet reizen en nog los daarvan heeft men hier nog een sterke spirit of community. Het is trouwens inderdaad heel lekkere salsa die Kathie maakt, en knoertvers.

Je vraagt je meteen af of zoiets in Nederland ook zou kunnen. Een groot deel van de supermarkten bij ons is natuurlijk "keten" en rechtstreeks afhankelijk van het moederbedrijf, maar een aantal van hen zijn ook "franchise" en de beheerders daar hebben dikwijls een grotere vrijheid in het samenstellen van hun assortiment. Het zou toch mooi zijn als plaatselijke producenten van mooie producten op deze manier hun spullen konden afzetten en het zou nog goed zijn voor het imago van de super ook. Misschien gebeurt het ook al zonder dat ik het weet? Ik hoor het graag!

De supermarkt in kwestie (Thrifty Foods, in weerwil van het topklasse assortiment en de betrekkelijk hoge prijzen waar ik overigens in navolging van Michael Pollan geen bezwaar tegen heb) zit trouwens zowat om de hoek bij het restaurant Locals, waar ik al eens eerder ging eten. Daar hebben ze de criteria inmiddels fors bijgesteld: in plaats van het 100-mile-diet houden het daar nu bij 20 mijl: alles wat ze serveren komt van binnen die cirkel, met uitzondering van de koffie, de chocolade, de specerijen en een deel van de wijn. Ik at er mijn beste maaltijd tot nu toe hier.

3 Comments:

 • At 17 juli 2012 om 21:24, Anonymous matthijs said…

  Geen wonder dat het zo lang stil was. De SPAR doet doet het al een jaartje heb je in ieder geval keus.

   
 • At 17 juli 2012 om 22:27, Anonymous Wild Vleesch said…

  Willen & Drees! En niet pas sinds kort!

   
 • At 30 juli 2012 om 10:39, Anonymous Novi O'Magum said…

  Jumbo heeft ook een afdeling met "groente uit de buurt". Helaas blijkt "uit de buurt" soms inderdaad te betekenen dat het een flink stuk uit de buurt geproduceerd is. Wel altijd in Nederland, maar soms helemaal aan de andere kant van het land.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home