Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

04 juni 2012

Ontelbare afvalmomenten


Goed, dat is dus een mooie binnenkomer, met zo'n koddige titel. Je zou bij al die vrolijkheid bijna nog vergeten dat er over deze materie ook nog wel iets serieus te zeggen valt.

Want ja, het is natuurlijk prettig uit zo'n persbericht van Spa te vernemen dat met zuiver mineraalwater rechtstreeks uit de bron, Spa Reine voldoende drinken lekker én gemakkelijk maakt. "Want Spa heeft voor elk moment van de dag een passend formaat, van mini tot maxi!". En dus zien we op het plaatje van rechts naar links een Kinderfles, een Reisfles, een Sportfles, een Meeneemfles (nieuw!) en een Familiefles (eveneens nieuw!, waarbij u moet weten dat "familie" Vlaams is voor "gezin"). Het kan niet op.

Daarna wil Spa zich toch ook nog even van zijn milieuvriendelijke kant laten zien: "Spa draagt de zorg voor de natuur al eeuwenlang een warm hart toe. Duurzaam denken zit in de genen van het merk; Spa vervult dan ook sinds jaar en dag een voortrekkersrol onder andere op het gebied van duurzame verpakkingen. De Spa flessen zijn licht van gewicht en als eerste in Europa gemaakt van PET met maar liefst 50% gerecycled materiaal. De etiketten zijn geprint met plantaardige inkt op gerecycled papier. Alle Spa Reine flessen zijn volledig recyclebaar".

Allemaal voor de Bühne.

Want Spa weet net zo goed als ik (en vermoedelijk ook u) dat op het water dat in Nederland uit de kraan komt niet het minste is aan te merken, ook niet smaaktechnisch. Dat het net zo zuiver of zelfs nog zuiverder is als wat Spa helemaal in de Ardennen in flessen stopt om het vervolgens met grote vrachtwagens hierheen te rijden. En dat werkelijke duurzaamheid er dus in zou moeten bestaan dat Spa stante pede stopt met dat suggestieve geleuter over "zuiverheid die voor je zorgt".

Zuiverheid die voor je zorgt komt namelijk in Nederland uit de kraan. Wie dat drinkt, zorgt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het milieu dat weer voor hem of haar zorgt. Dan kunnen meteen die tonnen PET-flessen achterwege blijven.

Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor Spa, maar voor elke andere partij die ons probeert gewoon water voor het duizendvoudige van de normale prijs te verkopen. Met name voor Vrumona, dat zijn Sourcy tapt uit dezelfde bron waar de Gemeente Utrecht haar drinkwater vandaan haalt. Allemaal kolder, goed voor ontelbare vervuilingsmomenten.

Dorst? Stel je niet aan, drink uit de kraan!

Voordeel (234x60)

7 Comments:

 • At 4 juni 2012 om 19:46, Blogger Kniepertie said…

  Amen

   
 • At 4 juni 2012 om 21:18, Anonymous Elles said…

  Mensen laten zich nog steeds graag voor de gek houden. Ze hebben het idee dat als ze (flink) moeten betalen voor een produkt, ze kwalitatief het beste hebben. In dit geval komt de beste kwaliteit gewoon uit de Nederlandse keukenkraan....

  Hartelijke groet,
  Elles

   
 • At 4 juni 2012 om 22:21, Anonymous Ingeborg said…

  Kraanwater is uitstekend, maarik heb ook graag altijd water mee onderweg. Daarvoor kocht ik altijd een flesje, dat ik vervolgens steeds navulde uit de kraan. Recent heb ik jointhepipe (http://jointhepipe.org/nl/)ontdekt, een geweldig initiatief. Ken je dat al? Water mee in speciale flesjes, voor minder afvan en een deel van de prijs gaat naar waterprojecten in landen waar dat hard nodig is, omdat water daar niet zomaar uit de kraan stroomt.

   
 • At 5 juni 2012 om 12:48, Anonymous Touareg said…

  Hear hear...!

   
 • At 2 juli 2012 om 20:30, Anonymous afvallen zonder pillen said…

  Ik wil niet zeggen dat het water in de winkel beter is dan wat er uit de kraan komt maar ondanks de zuivering van het waterleidingbedrijf bevat het water nog steeds schadelijke stoffen en is het water energie arm geworden.

   
 • At 5 juli 2012 om 21:29, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Nee, afvallen in een week zonder pillen, dat is gezond zeker...

   
 • At 9 juli 2012 om 17:16, Anonymous afvallen zonder pillen said…

  Het gaat hier toch over water en niet over andere mensen af zeiken of ligt dat aan mij, want anders weet ik er ook nog wel een paar als ik naar je foto kijk gerrit jan.

  En jazeker is dat gezond als je afvalt zonder supplementen en alleen maar gezonde dingen eet het werkt voor mij in ieder geval.
  Misschien iets voor jou.

   

Een reactie posten

<< Home