Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 mei 2012

Sap, denk je...


Lekker sapje, denk je als je bij de C1000 staat. Dat staat er immers op: "lentesap, vers geperst". Nou kun je van lente geen sap persen, maar wat erin zit, staat erop: sinaasappel, mango, framboos, passievrucht en banaan. Allemaal fruit, allemaal lekkere vitaminen.

Het is warenwettelijk gezien een interessante casus. Want de etikettering "sap" is aan strikte regels gebonden. Wanneer iets als "sap" wordt geëtiketteerd, mag het ook alleen maar sap bevatten. Als je er iets aan toevoegt (water, suiker, wat dan ook), mag je je product geen "sap" meer noemen. Dan wordt het nectar, of smoothie, of een andere naam die duidelijk maakt dat het om een samengesteld product gaat.

Maar ja, wat is "lentesap"? Zou de wetgever daarin voorzien? Het zou wel moeten, dunkt me. Want wie dit product koopt in de overtuiging dat er alleen sap dan wel puree van de genoemde vijf vruchten in zitten, heeft een groot probleem als iemand in het gezin toevallig lactose-intolerant is:


Kijk je even goed achterop het halskraagje van het artikel (de foto is niet scherp maar ik moest hem snel nemen vanuit een wat onhandig standpunt), dan zie je namelijk ineens een vreemde eend in de bijt: magere yoghurt. Niks mis mee natuurlijk, maar dit is dus géén sap. Sterker, dit is een product met een allergeen erin waar je als koper geen flauw vermoeden van hebt. En daar mag C1000 zich dus, hoe lekker het spul misschien ook is, even in een hoekje voor gaan staan schamen. En daarna als de donder het etiket van zijn smoothie aanpassen.
Voordeel (234x60)

3 Comments:

 • At 9 mei 2012 om 19:48, Anonymous Ester van Aalst said…

  Ik ben het helemaal met je stelling eens dat dit geen sap is. Heb jaren lang een gezinslid gehad met lactose intolerantie en diverse allergieën en wist niet beter dat SAP veilig was. Hadden we hem het destijds ook zo geleerd. Dit klopt dus van geen kanten. Gauw uit de schappen halen zou ik zeggen. Hier kan de nVWA toch wel iets tegen doen?

   
 • At 9 mei 2012 om 21:33, Blogger Fibromyalgie Stichting Nederland said…

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   
 • At 10 mei 2012 om 22:47, Anonymous paulusfranciscus said…

  Daarnaast kun je je afvragen wat er nou zo "lente" is aan dit "sap".

  Sinaasappel? Mango? Banaan? Passievrucht? Als eigenaar van twee actieve honden kom ik nogal eens buiten, maar ik herken geen van deze als typische lentevruchten. Framboos? Nou, met een hele rijke fantasie, en een veerdomd warm voorjaar misschien.

  Maar goed: het komt van een supermarktketen. Waarom zou je die nou toch in 's hemelsnaam vertrouwen?

  Beetje naief, Eetschrijver?

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home