Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 mei 2012

In plaats van kaarten

Zeg het met lekker eten. Daarin vat je ongeveer het concept samen van drie flinterdunne boekjes--getiteld "Sterkte", "Sorry" en "Hoera!"--van Uitgeverij Snor. Flinterdun is in dit geval geen tekortkoming, want deze boekjes zijn bedoeld om, in plaats van een prentbriefkaart, op te sturen naar iemand die wel een opkikker kan gebruiken, bij wie je iets goed te maken hebt dan wel die gewoon lekker iets te vieren heeft. In elk boekje staan 7 receptjes die bij het thema aansluiten. De achterflap ziet eruit als de achterkant van een ansichtkaart; in het boekje zitten stickers waarmee de verzender het boekje, na er een persoonlijke boodschap in te hebben geschreven, dicht kan plakken. Postzegel erop en opsturen.

Het is weer eens iets heel anders en alleen daarom al sympathiek. De vrolijke boekjes met hun grappige illustraties (respectievelijk van Sue Doeksen, José Luis Garcia Lechner en Studio Job, Joris & Marieke) doen eigenlijk nog het meest denken aan kinderboekjes, maar dat zijn het niet. De recepten die erin staan zitten prima in elkaar en dat is ook niet verwonderlijk, want ze zijn respectievelijk van de hand van Yneke Vocking, Edith Dourleijn en Lisa Meijntjes. Ze zien er dan ook erg lekker uit en zo smaken ze ook, zoals ik hoogstpersoonlijk heb kunnen vaststellen tijdens de presentatie van de boekjes in Utrecht.

Nee, de boekjes zijn niet alleen bedoeld voor geadresseerden die kunnen koken. "Sorry dat ik je auto in de prak heb gereden", suggereert de uitgeverij op haar website. "Kom je morgenavond pagina 6 bij me eten?" of "Zal ik op ziekenbezoek komen met een pan pagina 10 bij me? Of heb je geen behoefte aan gezelschap en maak je 'm liever zelf?". Kortom: fijn om te krijgen!

Aan zo'n gebaar hoor je je als verzender van goede wensen geen buil te vallen en dat gebeurt ook niet: de boekjes zijn te koop voor de ronduit sympathieke prijs van € 6,95. Daar komt de prijs van een postzegel bij--al moet ik eerlijk zeggen dat ik in deze tijd van e-mail geen idee heb wat ik nu op zo'n boekje zou moeten plakken. Dát had de uitgever er nog wel even ergens in mogen zetten. Maar dat moet--onder een welgemeend "sorry"--dan maar in de volgende druk.

EDIT: Exclusief voor eetschrijven.nl deelt Uitgeverij Snor (die hier actief meeleest) mee dat de boekjes gefrankeerd moeten worden met 3 x € 0,46. "En sorry voor het niet-vermelden".

1 Comments:

  • At 3 mei 2012 om 13:24, Anonymous Anoniem said…

    Leuke boekjes. Uitgeverij Snor verstuurt waarschijnlijk zelf deze boekjes ook niet, want sinds 1 januari 2012 is de porto voor een brief verhoogd naar 0,50 (of zo'n postzegel met een 1 erop). Er komt bij verzending dus nog 1,50 bij.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home