Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

04 mei 2012

Frietverbod

Hogerhand wil ons echt ontzettend graag tegen onszelf beschermen. Nou ja, tot op zekere hoogte dan. Allerlei twijfelachtige, zwaar gesuikerde en van kleurstoffen en conserveermiddelen voorziene meuk mag gewoon in de supers blijven liggen. Maar tegen het Enge Vet moet de jeugd beschermd worden, desnoods met geweld. De PvdA in Amsterdam gaat daar heel ver in.

Het is allemaal nog maar weer eens een gevolg van die onzalige campagne waar het Voedingscentrum alweer tientallen jaren geleden mee uitpakte: "Let Op Vet". Ongetwijfeld vond men het in die tijd heel spitsvondig, maar het ontploft nu al jaren in hun gezicht. We weten namelijk inmiddels veel meer over vet, onder meer dat het ene vet het andere niet is. Wat, paradoxaal genoeg, intussen bij ongeveer iedereen bekend is--en toch wordt een opschrift "0% vet" als een verkoopargument van de eerste orde beschouwd.

Laten we het eens hebben over die frietjes die in de nabijheid van scholen niet meer mogen als het aan Van der Laan c.s. ligt. Als ik ze thuis maak, snijd ik allereerst aardappelen in reepjes. Aardappelen zijn, in weerwil van het volkse spraakgebruik, groenten. Knolgroenten om precies te zijn. Ze zijn weliswaar koolhydraatrijk, maar dat zijn andere knolgroenten ook. Ze bevatten daarnaast ook heel veel waardevolle bouwstoffen, al geldt voor de aardappel net als voor elk ander op zichzelf gezond voedingsproduct dat te veel nooit goed is.

Die aardappelstaafjes frituur ik vervolgens in arachideolie. Dat is een meervoudig onverzadigde, plantaardige olie die boordevol omega-6 zit--hetzelfde spul dus dat voor het Voedingscentrum reden is om ons te manen elke boterham toch vooral met halvarine te besmeren. 't Is calorierijk, maar als je goed frituurt en goed droogdept hou je dat goed binnen de perken.

Wat ik zelf thuis meestal niet doe, is mayonaise op frieten doen. Wel gebruik ik mayonaise bij andere bereidingen. Ik maak hem dan bijna altijd zelf, van eierdooier, citroensap, mosterd, wat zout en opnieuw arachideolie. Ziet u er iets ongezonds bij staan? Nee, zelfs het zout niet, mits u zich houdt aan de gouden regel: niet teveel.

Dat is dus het gif waartegen de Amsterdamse socialisten onze jeugd willen beschermen, en het spul waartegen de schoolkantine niet op kan concurreren omdat die, vanuit dezelfde even fundamentalistische als panische onderbuikgevoelens, geen gefrituurd voedsel mag aanbieden. Roze koeken, die mogen wel. En broodjes "gezond". En nog tal van andere zaken die ik qua "gezond" lager inschat dan een goed bereide portie friet met goede mayonaise.

Goed, die friet is niet goed bereid. De frietjes worden veelal gemaakt van afval uit de aardappelindustrie en gefrituurd in goedkoop vet. Wat als mayonaise wordt aangeprezen is in werkelijkheid vrijwel altijd fritessaus,  spul waarover de producenten juichen dat het minder calorieën bevat dan mayonaise, maar waar ook aanzienlijk meer twijfelachtige rommel zit. Doordat het minder vet bevat, heb je trouwens de neiging er meer van te eten, waardoor die calorieënwinst weer verloren gaat.

Een suggestie voor de PvdA? Treed eens strenger op tegen overtredingen van de warenwet: wie fritessaus verkoopt als mayonaise, is feitelijk gewoon strafbaar. En zorg dat er meer duidelijke labels komen waaraan te zien is dat een snackbar niet alleen verantwoord frituurt (in goede kwaliteit vet), maar ook goede grondstoffen gebruikt. Heel wat beter dan de jeugd met geweld weg te houden van de frietjes en ze richting roze koeken te dwingen.

De profundis.


Dagdeal (300x250)

2 Comments:

  • At 4 mei 2012 om 12:55, Anonymous Kees said…

    Arachide olie bestaat volgens de NEVO voor 58,5% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en voor 22,6% uit meervoudig verzadigd vet, grotendeels linolzuur. Het wordt gaandeweg duidelijker dat overmatig veel linolzuur, zoals decennialang werd aanbevolen, helemaal niet zo goed is voor de gezondheid en voor een deel zelfs verantwoordelijk kan worden gesteld voor cardiovasculaire ellende. Toen de meeste margarines en bak- en braadvetten nog kunstmatig gehard werden door hydrogenatie was die ellende nog groter door de ontstane transvetten. De lekkerste friet bak je volgens mij in rundvet maar in tropische oliesoorten, zoals niet kunstmatig geharde palm- of kokosolie, gaat ook prima. Die bestaan inderdaad grotendeels uit verzadigd vet maar dat is langzamerhand bewezen beter voor je gezondheid dan een overdosis linolzuur.

     
  • At 7 mei 2012 om 10:05, Anonymous Anoniem said…

    Het is nog net geen 10u op de maandagochtend, maar ik krijg al helemaal trek in echte friet met echte mayo. Ik denk overigens dat de PvdA-er waar je naar verwijst niet echt vatbaar zal zijn voor je kritiek. Aan het artikeltje te lezen ging het meer om de arbeider in de schoolkantine die zijn hoofd niet boven water kan houden met al die foute concurrenten. Met gezondheid had het weinig te maken. Misschien moet dus vooral die uitbater je blog eens lezen, en meer echt, lekker eten gaan verkopen ipv roze koeken.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home