Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 april 2012

Vanilleijs duurder? Vast wel...

Diverse media brachten het vorige week: het bericht dat ons zomerse ijsje dit jaar duurder zou gaan worden omdat de vanille-oogst in Mexico en India is mislukt. Wie nu dus nog vanilleijs wil maken, kan vrijwel alleen nog maar in Madagascar terecht (en op Tahiti, maar dat is tóch al de beste en duurste die er is). Dat zal de prijzen flink onder druk zetten. Gelukkig dat er ook zonder vanille lekker ijs mogelijk is.

Nu ben ik persoonlijk dol op lekker vanilleijs. Echt vanilleijs ruikt niet alleen naar vanille, je ziet het er ook in zitten. Van die zwarte spikkeltjes, de zaadjes uit de vanillepeul die bij ons om onnaspeurbare reden beter bekend staat onder de naam "vanillestokje". De kenner weet meteen welk vlees hij in de kuip heeft, wat een enkele slimmerik er al toe schijnt te hebben bewogen ijs te produceren met daarin zwarte spikkeltjes van andere oorsprong. Maar dat kan een loos gerucht zijn; zelf heb ik het nog niet onder ogen gehad.

Feit is wel dat veruit het meeste "vanilleijs", zeker dat van de grote merken in Nederland, geen spoor van vanille bevat. In plaats daarvan wordt er 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde in verwerkt. Dat is een geur- en smaakstof die van nature in vanille voorkomt en daar dan verantwoordelijk is voor het grootste deel van het kenmerkende aroma, maar die ook vrij goedkoop synthetisch kan worden aangemaakt en dan vanilline heet. Chemiereus Rhône-Poulenc is er een grote producent van. Geoefende proevers merken overigens het verschil, want er zitten in natuurlijke vanille nog wel wat meer stoffen, zij het dat ze allemaal een stuk subtieler zijn dan bovengenoemde stof. Echte vanille is dus gelaagder van smaak.

Nu staat de vervaardiging van gesynthetiseerde 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde niet onder druk, want die heeft niets met de vanilleoogst te maken. Het zal mij dan ook benieuwen of ook de producenten van ijs met nepvanille van plan zijn een slaatje uit de situatie te slaan en hun prijzen naar aanleiding van dit nieuwsbericht gaan verhogen. Het zou zó maar kunnen.

Lentevoordeel

1 Comments:

  • At 10 april 2012 om 20:10, Blogger Job said…

    Ach, anders kunnen ze het ook anders in de markt zetten - "Ijs met de schone, pure smaak van vanilline" of zoiets. Zal het vast wel goed doen, als het etiket er vrolijk genoeg uitziet.

    Vanille-oogst niet helemaal lekker dit jaar?
    Hadden die Mexicaanse en Indiase Vanille-mannetjes maar "RoundUp Ready Vanillla" van Monsanto moeten kopen... (en RoundUp, en kunstmest, en kunststof nep-regenwoud-bomen)

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home