Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

18 april 2012

Unilever ontploft. Wat nu, AH?

Hoe het toch kan verkeren. Nog maar een week of zeven geleden kwam AH met veel aplomb met een melding naar buiten: de kip in zijn schappen bleef afkomstig uit het "reguliere segment"--lees: plofkip. Het "alternatieve segment"--lees: minder mishandelde kip--zou volgens AH onvoldoende aanvoer garanderen om te kunnen voldoen aan de vraag van de vele kiplustige klanten van 's lands grootste grutter. Ik noemde het destijds al kul, maar had geen idee hoe snel ik gelijk zou krijgen.

Gisteren maakte namelijk voedingsgigant Unilever bekend te zullen stoppen met het verwerken van plofkippen. Vanaf 2013 worden de kipknakworsten van het bedrijf gemaakt van kippen die meer (buiten)ruimte hebben, een gezondere groeisnelheid hebben en vrijwel geen antibiotica krijgen. Andere producten volgen later.

Daarmee dreigt AH van een "reguliere kipverkoper" op heel korte termijn in een geïsoleerde zonderling te veranderen, die nog slechts in het schimmige dieronvriendelijke gezelschap verkeert van toko's als McDonald's, Olvarit en Struik. En--laten we eerlijk zijn--van het gros van de andere supers van Nederland.

Desondanks voor AH een bizarre situatie, dat in de versafdeling de slechtst mogelijke kip ligt, terwijl in de schappen met verwerkte voedselproducten de betere kip te vinden is. Benieuwd hoe de consumenten daarop reageren.

Als plofkip straks inderdaad zo marginaal wordt als het er nu naar uitziet--het is tenslotte met de eieren precies zo gegaan--dan ontstaat er een boeiende situatie. De vraag is: blijft kip dan dat veelzijdige maar vooral goedkope stukje vlees dat je zonder nadenken koopt, of wordt het gewoon een luxeproduct?

Dat de kip duurder zal worden, lijkt onvermijdelijk. Maar zeker niet zoveel duurder als AH nog maar zo kort geleden deed uitschijnen. Dat heeft alles te maken met schaalbesparingen: als er meer vraag is, kan er efficiënter en dus voordeliger worden gedistribueerd. Het omgekeerde gebeurt met de plofkip: hoe minder vraag ernaar, hoe duurder de distributie wordt.

Iets duurder zal de kip dus wel worden. Maar eerlijk gezegd: voedsel is in Nederland toch al te goedkoop. Dat mag best iets duurder, vooral gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander toch al de neiging heeft flink wat te veel calorieën naar binnen te werken. Betaal meer, eet minder! En lekkerder, maar dat spreekt vanzelf.

Partner van bol.com (88x31)

1 Comments:

  • At 19 april 2012 om 16:53, Anonymous Odette said…

    Nee, voedsel mag niet ook duurder. Sorry mijn gewaardeerde eetschrijver, maar als persoon met een minimuminkomen gaat bijna al mijn besteedbare ruimte naar voedsel. Nóg duurder voedsel en ik hou nergens anders meer geld voor over. Ik streef naar zo gezond mogelijk eten, en wil best af en toe bijbetalen voor een biologisch stukje vlees, maar dan moet de rest van het voedsel wel betaalbaar blijven ;)

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home