Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 april 2012

Schaarste?

Veel reacties op mijn bijdrage van gisteren, meest via Twitter en via mijn mail. Reageren hier kan overigens ook, al begrijp ik dat de discussie via eigentijdse sociale media dynamischer is. Hoe dan ook kreeg ik meermaals te horen dat AH de stap naar diervriendelijker kip momenteel helemaal niet kán maken: er is dan niet genoeg kip voor iedereen.

Dat is enerzijds strikt genomen waar, maar aan de andere kant geen reden. De fout die hier wordt gemaakt, is dat er wordt uitgegaan van de redening dat markt altijd aanbodgestuurd zou zijn. Dat is in deze tijd steeds minder waar: aanbod creëert steeds minder vraag; vraag creëert steeds meer aanbod. Mocht AH besluiten morgen geen enkele plofkip meer in de schappen te leggen, dan is er inderdaad een acuut kiptekort, en tevens is er een overschot aan plofkippen. Tot zo ver juist.

Maar AH hoeft dat helemaal niet te doen, net zo min als Unilever, Olvarit en Struik dat gedaan hebben. Deze bedrijven hebben gewoon duidelijk gemaakt op een specifiek punt in de nabije toekomst geen plofkip meer te willen verwerken. Dat geeft de toeleveringsmarkt meer dan genoeg tijd om zich aan te passen.

Die aanpassing begint natuurlijk op het moment dat zo'n aankondiging wordt gedaan. Dus, AH, waar wacht je op? Tot je echt als allerlaatste eenling voor aap staat? Nee toch zeker?

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home