Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 april 2012

Domgezond

Soms kom je op internet dingen tegen waarbij je denkt dat je misschien maar iets anders voor de kost moet gaan doen. Zo werd ik vanmorgen gewezen op een filmpje waarin ene Deniz de prangende vraag van een doorsnee (?) consument beantwoordt: of brood met ham en kaas gezonder of ongezonder wordt na een verblijf in een tosti-ijzer. Ja, echt.

Het filmpje is in elk geval leerzaam voor een eetschrijver die nog illusies koestert over de relatie die de modale tijdgenoot met voedsel onderhoudt. Ik laat u rustig even kijken en concluderen dat de enige hoop voor de culinaire toekomst van ons vaderland langskomt na anderhalve minuut. Deze man stelt na één misprijzende blik de juiste diagnose. Hulde en loftuitingen.

Wat moet je hier nu mee? Concluderen dat "gezond" en "ongezond" in de mainstream anno 2012 alleen nog maar een kwestie zijn van aantallen calorieën? Dat wisten we al, al blijft het natuurlijk pervers tot en met dat wij in onze tijd hetgeen je voedt als ongezond bestempelen louter en alleen omdat het een rem zet op ons verlangen ons voortdurend met nieuwe dingen vol te stoppen.

Misschien ben ik een pessimist, maar ik heb zelden zoveel samengebalde stompzinnigheid en triestheid in een filmpje van drie minuten gezien. Alleen al de onuitsprekelijke troep waarmee Deniz zijn twee "traktaties" samenstelt, met vierkant niksbrood, vierkante nikskaas en vierkante niksham. Mensen die dat soort dingen kopen, zouden gedwongen plastische chirurgie moeten ondergaan waarbij de mond tot een vierkante niksmond wordt verdokterd. Dat past ook beter bij de vierkante nikstaal die eruit komt.

Ik overweeg voor een volgende aflevering Deniz te vragen of vierkante pannenkoeken gezonder zijn dan ronde. Of zou dat te intelekteweel zijn?

9 Comments:

 • At 13 april 2012 om 13:24, Blogger Angelika said…

  Triest ja. Wat wel weer grappig is dat er onder je bericht een reclame verschijnt voor tosti's ...

   
 • At 13 april 2012 om 13:54, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ja, goed hè, die contextuele reclame. :-) 't Is trouwens een boek over tosti's.

   
 • At 13 april 2012 om 13:56, Anonymous Fiederels said…

  Dat ze die rubriek #durftevragen durven te noemen. Meer van toepassing is #durfteantwoorden. Ik heb mijn dagelijkse portie stupiditeit in elk geval alweer binnen.

   
 • At 13 april 2012 om 14:57, Blogger PaulO said…

  Inderdaad, nou is de tosti al een mislukt-snel-klaar afleidsel van de croque-monsieur. Maar in het algemeen zou ik stellen dat de tosti ongezonder is, daar de mensen de tosti ook nog eens vegen en zwabberen door zo'n plas zoete ketchup ...
  Wat betreft dat 'vierkantige', het lijkt wel ziekenhuisvoedsel ...

   
 • At 13 april 2012 om 16:03, Blogger Job said…

  Echt appetijtelijk ziet het er inderdaad niet uit, dat mag duidelijk zijn.

  Maar het meest bizarre van de hele exercitie vind ik nog dat er een man van het voedingscentrum beweert dat het verhitten niets aan de ingredienten verandert...

  Ik zou gewoon in het vervolg ongebakken gistdeeg en een dun plakje vers gesneden varkensbil met wat zout, en een frutje kaasafsnijsel in een blender gooien - Soort tosti-smoothie.

  Vast ook precies even gezond.

  Ketchup kan er dan óók makkelijker bij, en dat is ook nog eens gezond, want veel bio-opneembaar lycopeen uit de tomaten en zo. Maar wacht - daar moeten de tomaten liefst een tijdje voor zijn verhit... Verwarrend allemaal hoor.

  Als het om de calorieën gaat (bizar idee trouwens)zou de tosti voor mij ongezonder zijn. Die zou ik waarschijnlijk wel wegkrijgen, en die sneue plakjes casinobrood zou ik echt pas eten als ik met een versleten winkelkarretje door een grote stad zou zwerven en het gros mijn voedsel uit afvalcontainers zou moeten scoren. Dàt is dan weer wel verantwoord recyclen natuurlijk :-)

   
 • At 16 april 2012 om 15:57, Blogger Es said…

  Gek genoeg heb ik deze vraag, op serieuze wijze, op een andere site (voor volwassenen) langs zien komen. Een paar weken geleden.
  Was het niet leuk geweest als ze nu eens een lekker zuurdesem broodje hadden genomen? En een stuk geitenkaas met smaak? Tomaat ertussen en basilicum (Sorry, ik heb trek en maak er wel een heel verhaal van....)

  Soms word ik wel eens een beetje moe hiervan. Er zijn echt kinderen/ pubers die echt wel weten hoe gewoon eten eruit ziet. Die hun neus op halen voor fabrieksbrood en kleffe bolletjes met gemalen witte bonen.

  Waarom zien we die niet?

   
 • At 22 april 2012 om 22:12, Anonymous Angelo said…

  inderdaad best triest

   
 • At 26 april 2012 om 18:12, Blogger mada94382 said…

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   
 • At 26 april 2012 om 18:15, Blogger mada94382 said…

  Ja, belagelijk .

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home