Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 maart 2012

Verboden zonder doodskop

Waarde eetlezers, ik ben het vandaag eens met De Telegraaf--iets wat voorwaar niet vaak gebeurt. Maar dit is inderdaad te gek. Ik ben al bij heel wat boeren en tuinders op bezoek geweest en veruit de meesten van hen--vast niet toevallig diegenen die ik het hoogst heb zitten--proberen bij de bestrijding van plagen en ziekten het milieu minimaal te belasten. Terecht, want anders wordt eten alsnog ongezond.

Maar ze mogen niet meer. Per 1 juli mogen van het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden alleen nog maar middelen worden ingezet waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk bewezen is. Een hoedanigheid die, zoals het er nu uitziet, moet worden gestaafd door zo'n etiket met zo'n doodskop erop. Zoiets wat u over het algemeen niet eens in huis mag hebben. Omdat het te link is.

Van de pot gerukt is het. Alsof boeren en tuinders gewoon om populair te doen hun opbrengst in de waagschaal zouden stellen door het gebruik van middelen waarvan ze niet uit jarenlange ervaring de werkzaamheid hebben kunnen vaststellen. Alsof ze dat doen louter om een stel bureaucratische hoge heren te jennen. Alsof uilebrillen achter schrijftafels beter weten hoe we onze arealen het best kunnen gebruiken dan degenen die er dagelijks op werken.

Jezelf als wetgever wars van betutteling verklaren en dan met dit soort volslagen idioterie komen? En dat dan ook nog onder het mom van noodzaak voor de volksgezondheid? Dan mag je wat mij betreft zélf eens met je plas naar de dokter. Eetlezer, schrijf uw volksvertegenwoordiger. Want dit is te gek voor woorden.

7 dagen lang 24 topelektronica-aanbiedingen

2 Comments:

 • At 7 maart 2012 om 18:05, Blogger Job said…

  Pardon ????

  Is dit bericht 25 dagen te vroeg of zo ?

  Dit kun je bij je volle verstand toch niet serieus nemen?
  Er is natuurlijk wel een mouw aan te passen door de middelen in te zetten voor een ander doel - bijvoorbeeld "gewasverbetering" of een andere fraaie term, maar dit is toch echt wel van de spreekwoordelijke pot gerukt...

   
 • At 8 maart 2012 om 10:17, Anonymous Marron said…

  Omdat ‘mijn’ volksvertegenwoordiger sowieso tegen dit idiote voorstel is heb ik het CDA aangeschreven. De boerenpartij bij uitstek immers. De volgende dag kwam dit antwoord.
  Marron

  “ Geachte mevrouw ....,

  Hartelijk dank voor uw mail over het voorgenomen besluit over afschaffing van de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). Graag lichten we ons standpunt toe.
  Sinds jaar en dag bestond de mogelijkheid om middelen uit te zonderen van de reguliere toelatingseisen van de gewasbeschermings- en biocidenwetgeving. Deze middelen werden onschadelijk geacht en de toepassing van de wet leek daarom destijds niet noodzakelijk dus ook niet zinvol.
  De Verordening gewasbeschermingsmiddelen 1107/2009 (EG) biedt echter geen ruimte meer. Voor middelen zoals melk, bijenwas en zeewier moeten het bedrijfsleven of andere belanghebbenden nu een nieuwe aanvraag tot toelating doen bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) of een verzoek indienen tot goedkeuring als basisstof bij de Europese Commissie. Het gaat veelal om huis-, tuin- en keukenmiddelen en een diffuse belanghebbende groep.
  Het CDA heeft tijdens de behandeling van de wet al meerdere malen aandacht gevraagd. Zo blijken inderdaad zoals u al vermelde steeds vaker eenvoudige oplossingen mogelijk. Bekend is dat een bepaalde vorm van “bakkersgist” goede resultaten levert in de bestrijding van “wit” in de sierteelt. Het CDA heeft destijds de minister gevraagd welke mogelijkheden hij ziet om het mogelijk te maken dat deze huis-, tuin-, en keukenmiddelen versneld als gewasbeschermingsmiddel kunnen worden toegelaten. Naar nu blijkt is dat nog altijd niet geregeld.
  We hebben de staatsecretaris bij het AO Tuinbouw van 15 februari gevraagd of hij bereid is om alles in het werk te stellen om de huidige RUB-toelatingen te laten voldoen aan de toelatingseis van de EU-verordening zodat deze toegepast kunnen blijven worden. Hij heeft toegezegd dat hij daar naar gaat kijken en in maart zal komen met een nadere brief. Wij houden u op de hoogte.
  Met vriendelijke groet,
  CDA Tweede Kamerfractie “

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home