Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 maart 2012

Ooit zo zout

Het was vorige week belangrijk genoeg om het achtuurjournaal te halen: wij Nederlanders eten te veel zout. Niet gewoon maar te veel, maar zorgwekkend veel te veel. Liefst 85% van onze landgenoten zit boven de aanbevolen norm van 6 gram zout per dag, alarmbelde het RIVM vorige week.

Dat roept het RIVM niet zo maar, dat laat het onderzoeken. Er was dan ook online een omstandig rapport beschikbaar, waarin we precies konden zien hoe de vork in de steel zat.

Een verhelderend rapport, dat zeker. Het blijkt dat de grootste boosdoener bestaat uit granen en graanproducten, gevolgd door vlees, gevolgd door zuivel, met name kaas. Die drie zijn al verantwoordelijk voor 6,2 van de 9,5 gram zout die we gemiddeld dagelijks eten. De Volkskrant was zo lief e.e.a. in een fraai tekeningetje aanschouwelijk te maken. Even zien.

Anderhalve hamburger à 150 gram, dan heb je al 2 gram te pakken. Vier glazen melk van 200 ml elk en tien plakken kaas à 20 gram per stuk, nog eens 1,4 gram. Tien boterhammen: pats, 1,7 gram erbij. Zeven speculaasjes en je bent weer 0,5 gram zout verder.

Tja.

225 gram hamburger? Bijna een liter melk? Tweehonderd gram kaas? Tien (!) boterhammen? En dan nog een kwart koektrommel leegeten? Sorry hoor, maar hoeveel mensen in uw omgeving kent u die dat allemaal eten op één dag, elke dag opnieuw? Je krijgt aan de hand van deze gegevens ernstig de indruk dat de RIVM zijn onderzoek is gaan doen in een opvangcentrum voor hopeloze hollebollegijzen.

Overigens, in één zo'n kop soep waarvan de reclame wil dat we er elke dag om vier uur één nemen, zit zo'n 2,5 (!) gram zout (0,47 x 2,5 x 2). Dat is dus evenveel als in vijftien (15) volkorenboterhammen. Ik heb er niet voor doorgeleerd, hoor, maar ik heb persoonlijk zo mijn ideeën over waar nog werelden te winnen zijn. Noem me eigenzinnig.


Weekdeals (336x280)

3 Comments:

 • At 2 maart 2012 om 17:42, Blogger Job said…

  Ik vermoed dat iemand de testopdracht niet helemaal goed gelezen heeft, en daarom in plaats van "een significante doorsnee van de bevolking" zijn onderzoek heeft uitgevoerd op "bevolking van een significante doorsnee".
  Kan gebeuren: onderzoekers zijn óók maar mensen - die ook nog eens vaak te maken hebben met een bepaalde "voorkeursrichting" van de onderzoekssponsor, en onder die (ongetwijfeld onbedoelde?) druk blijkt er in de praktijk nog wel eens een onnauwkeurgheidje in een dergelijk onderzoek te sluipen.

  Mijn adagium blijft : "Eet gevarieerd en met mate - en drink vooral met maten!"

  Dat laatste is niet per sé gezonder, maar wel een stuk gezelliger :-)

   
 • At 2 maart 2012 om 21:55, Blogger Liesbeth Oerlemans said…

  En het bijzondere is ook nog dat zout gewoon niet relevant is voor de gezondheid. Voor de bloeeddruk gaat het om de onderdruk en die wordt niet/nauwelijks beinvloed door zout. Ik begrijp werkelijk niet waarom al die zogenaamd deskundigen dit niet weten.

  Iets minder zout eten kan geen kwaad, omdat dit voor de meeste mensen betekent dat ze puurder gaan eten :-)

  Het gaat echter om Na/K-balans. Als je te veel Na binnenkrijgt, moet je er voor zorgen dat je meer K (o.a. in groente) eet.

   
 • At 26 oktober 2012 om 13:47, Blogger Martine said…

  (Te) veel zout is met name slecht voor mensen met hartfalen en nierziekten.
  Zelf heb ik al jaren een natriumbeperkt dieet en mijn brood bak ik dus zelf. De reductie naar 1,8% zal hier geen verschil in maken. Wat pas écht zou helpen is het aanpakken van de hoeveelheid zout in pakjes, zakjes, mixjes e.d...
  Was het maar waar dat mensen te veel brood eten... Er worden te veel snacks, chips, pizza's en kant- en klaar- maaltijden gegeten, en die zijn naast zout vaak ook ongezond. Het initiatief van de bakkers vind ik overigens prima, maar het zal geen zoden aan de dijk zetten...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home