Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 maart 2012

Diervriendelijkheid is gevaarlijk

Mail! Onverantwoordelijk, dat vindt ene Gerard mij na lezing van mijn stukje van gisteren. Scoren met diervriendelijkheid, maar weet ik wel dat buiten rondlopende kippen een levensgroot risico met zich meebrengen voor besmetting met vogelgriep? Wil ik half Nederland soms dood hebben?

Gerard heeft niet eens helemaal ongelijk. Wanneer pluimvee (met name kippen, kalkoenen, parelhoenders, ganzen en eenden) buiten loopt, bestaat het risico door besmetting met vogelgriep door uitwerpselen van overvliegende vogels. Ook duiven zijn er trouwens heel vatbaar voor. Tot zo ver de realiteit.

Nu beperkt dat gevaar zich niet tot pluimveehouderijen. Ook de eenden en duiven die wij overal om ons heen in stedelijke en landelijke gebieden zien, kunnen op deze manier vogelgriep oplopen. Toch heeft nog niemand voorgesteld al deze dieren preventief op te hokken. Dat kan ook niet. Zijn we daarmee acuut in levensgevaar? Natuurlijk niet.

Een belangrijke component voor het specifieke gevaar rond pluimveehouderijen vormt het feit dat de concentratie aan vogels er zeer hoog is en er ook erg veel vervoer mee plaatsvindt. Een eventuele besmetting wordt in die omstandigheden door toedoen van mensen razendsnel verspreid.

In feite is Gerards argument--en met hem dat van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders die met soortgelijke argumentatie al verbolgen bij PLUS aan de bel blijkt te hebben getrokken--daarmee niet zozeer een argument tegen vrije uitloop van kippen, maar eerder tegen intensieve pluimveehouderij. Een bezwaar dat trouwens in één moeite door mag worden uitgebreid naar elke vorm van intensieve veehouderij: overal waar de populatie dicht is en waar veel gereisd wordt, neemt het risico op uitbraken van ziekten navenant toe.

Nochtans is de oplossing voor de pluimveehouderij, hoe intensief ook, relatief eenvoudig: zorg voor een overkapping boven de buitenruimte van het pluimvee, zodat uitwerpselen van overvliegende vogels niet binnen de omheining op de grond vallen.

Een betere oplossing zou natuurlijk zijn om te streven naar veel minder intensieve vormen van dierhouderij. We produceren in Nederland vele malen meer eieren dan we nodig hebben. Alleen al naar Duitsland worden jaarlijks 7 miljard (!) eieren uitgevoerd, ruim meer dan onze complete binnenlandse consumptie. Met name dáárvoor betalen we de prijs in de vorm van een verhoogd risico op vogelgriep. Niet zozeer voor het feit dat de Nederlandse consument de Nederlandse kip in toenemende mate graag buiten ziet lopen.

Overigens, zonder het gevaar van vogelgriep te willen bagatelliseren is het eveneens een feit dat er in Nederland nog maar één persoon ooit aantoonbaar aan dit virus gestorven is. De kans door de bliksem te worden getroffen is nog altijd nog een flink stuk groter: dat gebeurt jaarlijks gemiddeld vijf landgenoten. Misschien moesten mensen voor hun eigen veiligheid maar liever niet meer buiten worden gelaten?

Voorjaarsopruiming - Tot 75% korting

1 Comments:

  • At 20 maart 2012 om 14:43, Blogger Ezzie said…

    Men kan de kippen en kalkoenen ook inenten tegen de vogelgriep, maar dat is natuurlijk te duur! Ophokken is goedkoper :-s

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home