Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 februari 2012

Plofkippen en krokodilletranen

Het is een mooi eufemisme, "regulier". Althans, wanneer het gebruikt wordt in een kop "AH kijkt naar dierenwelzijn maar blijft regulier pluimveevlees verkopen". Regulier betekent in dit geval hetzelfde als mishandeld. Plofkippen. Van die vogels die tegen de tijd dat ze geslacht worden niet meer op hun poten kunnen staan.

Je vraagt je af waar de term "regulier" in dit verband vandaan komt. Mijn gok is dat het een marketingterm is: de goedkoopste kip heet "regulier", de duurdere kip heet "premium". Mogelijk is de term ook dankbaar overgenomen door de persdienst van AH, die graag laat uitschijnen dat het de regulierste zaak van de wereld is dat er vlees van zwaar mishandelde dieren wordt verkocht.

AH kan het namelijk ook niet helpen. Het heeft geen keus. Het aanbod uit het alternatieve segment is namelijk te klein. Bovendien zou de prijs van de kip te sterk stijgen. Dat laatste, weet AH, willen u en ik niet. AH weet op dat punt erg veel. Als AH zijn kip te duur maakt, gaan u en ik ergens anders goedkope kip kopen. En dat is slecht voor AH, terwijl de kip er niets mee opschiet.

Loopt u al over van begrip? Mooi. Anders ik wel.

Laten we even beginnen met het eerste kulargument, dat van het aanbod "alternatieve" kip dat te klein zou zijn. Hoe komt het dat dat alternatieve, niet zwaar mishandelde, segment zo klein is? Eenvoudig: doordat de grote supers, AH voorop, daar weigeren vraag te creëren. Ooit was ook het aanbod sperzieboontjes uit Kenia, Egypte en Ethiopië ontzettend klein. Dat veranderde als bij toverslag toen AH besloot dat Nederlandse boontjes, zelfs in het hoogseizoen, te duur waren. Toen was er uit die exotische landen binnen de kortste keren aanbod te over. Vraag creëert namelijk aanbod. Dat weet AH ook wel; het hoopt alleen dat u en ik dat niet weten.

En wat dat tweede betreft: dat mes snijdt aan twee kanten. Als u en ik nu allemaal ophouden met plofkip te kopen bij AH en in plaats daarvan onze kip gaan betrekken uit het "alternatieve", "niet-reguliere", "premium" dan wel "anti-plof" segment, gebeurt er precies waar AH bang voor is: de klanten lopen weg omdat het aanbod niet naar hun zin is. Bij mij zullen ze daar overigens niets van merken, want ik koop al tijden geen kip meer bij AH. Wat dat betreft ben ik dus momenteel even afhankelijk van u, eetlezer. Doen dus. Moet u eens kijken hoe snel "alternatief" in "regulier" kan veranderen. En omgekeerd.

Daarna doen we dan misschien wel 's hetzelfde met die boontjes.

Bol.com trakteert: GRATIS cadeaubon

4 Comments:

 • At 29 februari 2012 om 00:44, Anonymous Anoniem said…

  Goed stuk, AH maakt zich er makkelijk vanaf terwijl ze in de positie zijn om koopgedrag van consumenten ook te kunnen veranderen in meer verantwoord eten!

   
 • At 29 februari 2012 om 13:49, Anonymous Anoniem said…

  Ja, AH en alle andere supermarkten hebben een rol, maar is onze rol, die van de consument niet vele malen groter? Als wij stomweg stoppen met het eten van dit type vlees en kiezen voor diervriendelijker vlees dan moeten die supermarkten toch wat? Ja het diervriendelijker vlees is duurder, aanmerkelijk duurder. Maar het is ook letterlijk meer vlees! Bak een scharrelkipfiletje en een plofkipfiletje.... Het plofkipfiletje smelt in de pan weg... Het scharrelkipfiletje blijft. Daarnaast is het eten van kleinere hoeveelheden vlees ook nog eens heel gezond voor ons mensen. Dit is volgens mij een mes dat aan nog meer kanten zou kunen snijden......

   
 • At 29 februari 2012 om 17:23, Anonymous Lara van Aalst said…

  Goed stuk!
  AH neem je verantwoordelijkheid en haal plofkip uit het schap net als jullie met de legbatterij-eieren gedaan hebben.
  'Regulier' wordt inferieur!

   
 • At 29 februari 2012 om 23:25, Blogger Karien said…

  Erg goed! Hoezee voor het onregulier. Heel slecht eigenlijk, dat ik de laatste tijd steeds minder vlees eet. Ik zou juist extra veel diervriendelijk vlees moeten kopen.
  Toen onze buursuper laats scharrelkippen opnam in zijn assortiment wilde ik ze steeds gaan kopen, puur om ze te steunen, in hun goede keuze. Dus wij maar kip eten haha. Het is trouwens ook nog gezonder. Je kunt je wel iets voorstellen bij een vette kip die door zijn lillende poten zakt vs een die sportief gespierd rondrent...

   

Een reactie posten

<< Home