Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 februari 2012

Duidelijkheid

Kijk, dat is tenminste iets waar we iets aan hebben: duidelijkheid! Bier is gezonder dan wijn, want van wijn krijg je mondkanker. Allemaal stoppen met wijn drinken dus en aan de goudgele rakkers. Gezondheid is immers een groot goed. En het bericht komt welingelichte kringen. Wie zouden wij dan zijn om eraan te twijfelen?

Tja, eetlezer, ik ben helaas behept met een ingeboren cynisme. Ik heb dus maar eens geklikt op de link aan het einde van het artikel. Tenslotte moet je, als het om vocht gaat, altijd op zoek naar de bron.

Die bron bracht een verrassing. Ja, het staat er wel boven: dat het risico op mondkanker verdrievoudigt bij consumptie van slechts twee glazen wijn per dag. Maar al meteen in de eerste zin wordt duidelijk dat het risico wordt toegeschreven aan"twee glazen wijn of twee stevige pints bier", terwijl nog verderop duidelijk wordt dat het niet specifiek om wijn of bier gaat, maar om alcohol in het algemeen, terug te rekenen naar eenheden. Een standaard glas wijn is dan gelijk aan twee eenheden, maar een flink stevig pilsje of een groter glas wijn komt dichter in de buurt van drie eenheden.

Kijk, daar heb je het dus. Het artikel in de Daily Mail is sowieso al een samenvatting van een (hopelijk) wetenschappelijk onderzoek. Door wie of wat precies, daar kom je niet achter--er wordt niet naar gelinkt. De interpretatie komt van de kant van bezorgde politici en is dus ongetwijfeld gekleurd.

Maar de website Welingelichte Kringen doet daar nog een schepje bovenop en trekt de la met fantasievertellingen wijd open. Wijn is ongezond, dus drink bier. Grote stappen, snel bij de kroeg.

Nu ben ik een voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar daarvan is hier naar mijn mening geen sprake. Dit is onverantwoordelijk gezwets. Waarom? Uit domheid? Het is te hopen, want voor hetzelfde geld is Welingelichte Kringen doende een groot biermerk als adverteerder binnen te halen en dan staat een bericht als dit op de rand van misdadig. Hoe dan ook: dit soort achterlijk gezwam met hooguit een vage referentie naar wetenschappelijk onderzoek zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden.

En, in bredere zin: wanneer gaan we eens werk maken van normen voor het populariseren van wetenschappelijke onderzoeken?

(dank Robert Jan van Houten)

Voordeel bij bol.com

1 Comments:

 • At 15 februari 2012 om 14:10, Anonymous Ria said…

  Gerrit Jan,

  Ik naar heb jouw stukje verwezen op:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/gedroogde-chilipeper/#comment-6162

  Groet,

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home