Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 februari 2012

100 Easy Pieces

Wijn, je kunt het eigenlijk nauwelijks drinken zonder dat er een heel vocabulaire bij te pas komt. Veel mensen vinden dat maar dikdoenerij ("wijn smaakt naar druiven, niet naar vanille, hout, peper of kattepis"), maar dat is eigenlijk ook bijna alweer een vorm van interessantdoenerij, want de terminologie in het wijnwezen is wel degelijk functioneel. Probleem is vooral dat de finesses aartsmoeilijk zijn en dat je je er echt flink in moet verdiepen--reden waarom de meeste gelegenheidsdrinkers zich laten leiden door sommeliers en/of wijnschrijvers. Heel verstandig trouwens, want die hebben ervoor doorgeleerd.

Toch heeft de amateur er baat bij zelf ook wat te snappen van de ingewikkelde wereld van wijn en zijn smaken, al was het maar om te zorgen dat hij zelf aan zijn dis wijnen schenkt die een beetje aansluiten bij de geserveerde gerechten. Rood bij vlees, wit bij vis heeft als vuistregel weliswaar de verdienste van de eenvoud, ver kom je er niet mee--nog afgezien van het feit dat er bijvoorbeeld bij een warm zalmgerecht niets beter smaakt dan een goede pinot noir, terwijl gebraden kip geen betere metgezel kent dan een chardonnay.

Dit boekje "Smaakstof, de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips" van Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven is vooral een aanrader voor de wijnliefhebber die in een notendop wat elementaire kennis wil opdoen over wijnen van verschillende druivenrassen en de combinatie ervan met gerechten. In 4 x 25 korte passages komt er heel wat geconcentreerde wijnwijsheid aan bod. Weliswaar is de titel enigszins misleidend omdat in feite slecht vijftig van de honderd wetenswaardigheden over het combineren van wijn en spijs gaan (de overige gaan over druivenrassen en over algemene wijnwetenswaardigheden waar overigens niets mis mee is), maar de bruikbaarheid is optimaal omdat het opgediste één en al substantie zonder loze vulling is. De alfabetische rangschikking maakt daarnaast snel opslaan makkelijk.

Honderd hapklare brokken dus, een mooie vorm die perfect aansluit bij dit tijdperk van tekst in telegramstijl. Dit gidsje met zijn compacte formaat en vriendelijke prijs is duidelijk niet bedoeld voor degene die op zoek is naar diepgaande kennis, maar dat hoeft ook niet--daar zijn al genoeg boeken voor geschreven.

Is er dan niets mis met Smaakstof? Ach, een paar amusante details zijn er altijd. Zo blijkt één van de 25 klassieke spijs-wijncombinaties die worden opgevoerd die van kaasfondue en de Zwitserse witte wijn Fendant te zijn (absoluut!), maar is er over diezelfde Fendant verder in het hele boekje geen woord te vinden. Verder kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de auteurs niet bijzonder dol zijn op zinfandel, de trots van Californië, waarvoor zij adjectieven als "grotesk" gebruiken. Maar misschien komt dat alleen maar doordat zinfandel toevallig één van mijn eigen favorieten is. Tja, over smaak valt niet te twisten, zoals het spreekwoord zegt.

Smaakstof, de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips
Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven
Uitgeverij Carrera
158 bladzijden
Adviesprijs € 9,90
ISBN 978-90-488-1287-5 NUR 447(als u dit boek via deze link bij bol.com bestelt, ontvangt Eetschrijven een kleine commissie)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home