Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 januari 2012

Zonder een korreltje zout

En zo ploft er alweer een leuk boek op mijn deurmat. Een héél leuk boekje zelfs: een vervolg op het bekroonde "Keet Smakelijk" uit 2009. Deze keer louter over soep. Een fijn idee, want soep is een prima manier om ongemerkt gezondigheid bij een peuter naar binnen te smokkelen.

Peuters hebben, tot gekmakens toe, een voorkeur voor het woordje "nee". De verleiding is dan groot om maar toe te geven, of toch op zijn minst het gezonde bordje eten te camoufleren met een flinke kwak appelmoes. Ook niet zo'n piekfijn idee, want daar zit meestal flink wat suiker in. Dit boekje wil dáár nu juist mee afrekenen en breken met die gewoonte om de kleintjes veel te veel suiker én zout te voeren.

Hoe er dan wel komaf wordt gemaakt met dat "nee"? Door een andere favoriet naar voren te schuiven: "zelluf doen". Het boekje geeft deze en nog veel andere tips en stimuleert de creativiteit van junior met hartveroverende plaatjes waarbij eendjes, koetjes, zebra's en nog allerlei andere leuke elementen worden betrokken bij speelse soepjes met smaken en structuren die kinderen geweldig vinden. En ze eten hun bordje leeg, want ze hebben het immers "zelluf uitgekozen" en "zelluf gemaakt"?

Het boekje zit slim in elkaar. Zo wordt er bij een aantal recepten verteld hoe de soep voor de ouders een wat volwassener smaakje kunnen krijgen. Maar vooral de bladzijden vol overzichtelijke tips zijn geweldig. Twee hele bladzijden over zoutreductie, een pagina over ijzer, een dubbele pagina over etiketten die mij grotendeels uit het hart gegrepen is (met hooguit de bedenking dat er over een aantal zaken--zoals de effecten van kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen--wat stelliger wordt gedaan dan de wetenschap billijkt), een verhaal over vezels, een verhaal over het creëren van de juiste sfeer aan tafel en nog veel meer.

Dat wordt allemaal serieus maar vlot verteld. En daar tussenin staan dan die recepten met de leuke rijmpjes en de vrolijke foto's. Een aap die in een bootje volgeladen met stukjes peer rondroeit in de soep, met bomen van bleekselderij aan de kant. Of een bouwvakker die stoer in een bord soep staat terwijl hij met een kiepwagen grote blokken lekkere en gezonde ingrediënten in de soep laat lopen. Je kunt je niet voorstellen dat een peuter er niet warm voor loopt.

Ik ben blij met dit boekje. En als alle ouders het nou gewoon even kopen, heb ik over twintig jaar nog steeds een grote groep enthousiaste lezers. Zo egoïstisch ben ik dan ook wel weer.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):Keet smakelijk peuter soepboek
Laura Emmelkamp en Scato van Opstall
Uitgeverij Keet Smakelijk vof
48 bladzijden
Adviesprijs €9,95
ISBN 978-90-7991-911-6

Labels:

4 Comments:

 • At 23 januari 2012 om 16:47, Blogger PaulO said…

  Meedoen met soep, lukt hier nog niet. Wat in een pan bouillon donderen en weer weglopen om verder te spelen op de Nintendo Wiiiii ... (Want moeders vindt niet goed dat zoon (6) met groete messen de groenten snijdt. Dus alleen wanneer de mannen alleen zijn).
  Met pizza (Ferrari oventje) is het wel feest. Zelf beleggen en dan ook zelf opeten ...

   
 • At 24 januari 2012 om 00:09, Blogger hannie said…

  Prima boek lijkt me! En dat appelmoesgedoe is natuurlijk smaakbedervend voor de jeugd. Aan de ander kant, ik doe nooit suiker in mijn appelmoes. Dat is helemaal niet nodig. Maar die smoesappelmoes komt natuurlijk uit en potje en dan weet je het wel.

   
 • At 17 februari 2012 om 23:00, Blogger Tine said…

  Wat ploffen er bij jou een boeken op de deurmat; hier nooit helaazzzz! Ben hier indirect dus óók blij mee....

   
 • At 17 februari 2012 om 23:03, Blogger Tine said…

  Bedoelde dit blog haha

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home