Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 januari 2012

Elke dag ZTRDG

ZTRDG heet ZTRDG omdat zaterdag de leukste dag van de week is. Wat mij betreft goed en herkenbaar genoeg. Maar het allerleukste van ZTRDG is dat ze van elke dag een zaterdag weten te maken. De in foodfotografie gespecialiseerde fotostudio die zoveel méér werd dan een fotostudio door op een ludieke manier zijn nek uit te steken voor Het Betere Eten in Nederland geeft dat zaterdaggevoel nu een nieuwe dimensie met zijn eerste ZTRDG Keukentafelboek.

Nou ja, nieuw... niet echt, want eigenlijk kwam het boek al eind november vorig jaar uit. Op de één of andere manier slaagde ik erin het toen geheel en al te missen en ook daarna kwam het er maar niet van. Dat kwam voornamelijk doordat ik het zelf niet in mijn handen had gehad en dus niet wist hóe ontzettend leuk dit keukentafelboek wel is. Daar kwam pas half december verandering in. En toen móest ik er ook één hebben. En erover schrijven. Nu dus.

Want wát, beste eetlezers, is dit een leuk, watertandend, vrolijk, mooi, inspirerend en optimistisch boek. Ik kan me weinig of geen boeken heugen waarvan ik meer wenste dat ik ze zélf had geschreven of samengesteld. Prachtige foto's, verrukkelijke recepten en ontroerende verhalen over de mensen die uiteindelijk zorgen dat bij u en mij smakelijk en voedzaam eten op tafel komt. Nee, niet de überlollige supermarktmanager uit de Appie-reclame, maar die tientallen bevlogen boeren die Nederland godlof nog steeds heeft: mensen die geloven in de waarde van hun product en die bereid zijn dag in dag uit tegen de stroom in te roeien om te zorgen dat wij daarvan kunnen genieten. Dat die mensen--de helden, noemt ZTRDG ze zelf en daar is wat mij betreft niets overdreven aan--in dit boek een gezicht krijgen is misschien wel de grootste verdienste ervan.

Maar ze krijgen niet alleen een gezicht, ze krijgen ook een adres. En dat is leuk, want op die manier kunnen we ze zelf gaan opzoeken. Bij velen van hen heb ik dat al eens gedaan en geloof me, dat is de moeite waard. Vooral als je er ook nog deze fijne en heerlijk maakbare recepten bij krijgt.

En zo is dit boek zowel een kookboek als een koopboek. Een boek waarvan de recepten, de foto's én de verhalen allemaal ontzettende zin geven om die lekkere spullen in huis te halen en ervan te genieten. En zeker niet alleen op zaterdag.

ZTRDG keukentafelboek nr. 1
Willem Groeneveld e.v.a.
Uitgeverij
ztrdg.nl (daar te bestellen)
306 blz.
Prijs € 25,-- (excl. € 5,-- verzendkosten)
ISBN 978-90-818247-0-5

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home