Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 december 2011

Kerstmenu gang 4: broodpuddingsouffléDit verrukkelijke dessert is het slot van mijn crisiskerstmenu op het thema shabby-maar-chic. De ingrediënten voor deze soufflé kosten, met uitzondering van de Drambuie waar u dan weer de rest van het jaar plezier van hebt, hooguit een paar stuivers, maar het effect is buitengewoon, vooral als je niet de fout maakt om zoals ik wel deed de Drambuie over de hete soufflé te gieten (de tweede fout die ik maakte was dat te doen vóór de foto genomen werd, want eigenlijk zakt mijn soufflé, mits niet blootgesteld aan koude vloeistof, nooit in en die van u dus ook niet).

Een broodpuddingsoufflé maken was een buitengewone uitdaging. Mark Soetman meende zelfs via Twitter dat het onmogelijk was, wat over het algemeen alles is wat ik nodig heb om iets koste wat het kost toch tot stand te brengen. Uiteindelijk bleek de oplossing niet zo moeilijk.

Soufflé van broodpudding met Drambuie

Nodig voor 4:

Broodpudding:

- 1 ei
- 100 g witte basterdsuiker
- 1,5 dl volle melk
- 25 g + 10 g boter
- 1/3 oud brood, ongesneden
- 1/2 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
- 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1 /2 theelepel kaneel
- 1 borrelglaasje Drambuie

Soufflé:

- 2 eierdooiers
- 4 eiwitten
- 140 g witte basterdsuiker
- 1 oude boterham zonder korst (van hetzelfde brood als de broodpudding)
- 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1/4 theelepel kaneel
- 2 eetlepels Drambuie
- boter

Maak eerst de broodpudding: verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd of breek het brood in stukken. Smelt de boter op laag vuur en draai het gas uit zodra de boter voor 3/4 vloeibaar is. Klop de eieren ca. 4 minuten met de mixer op de hoogste stand tot ze mooi schuimig zijn. Voeg de suiker, de nootmuskaat, de kaneel en het merg uit het vanillestokje (of de vanillesuiker) toe, gevolgd door de gesmolten boter. Mix nogmaals op de hoogste stand tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de melk toe..

Vet een ondiepe ovenschaal in met boter en stort er de stukken brood in. Giet er het eiermengsel bij en schep om tot al het brood doorweekt is. Laat het geheel vervolgens een uur staan tot er vrijwel geen vloestof meer te zien is; u kunt eventueel het brood af en toe wat aandrukken. Zet de broodvorm in de oven, draai die onmiddellijk naar 150 graden en laat de broodpudding drie kwartier garen. Draai de temperatuur nu naar 220 graden en laat de pudding in een goed kwartier mooi bruin bakken. Laat iets afkoelen en steek er vier rondjes uit ter grootte van uw soufflébakjes. De rest van de broodpudding is de volgende dag bij de brunch nog lekker.

Nu de soufflé: rooster de boterham en maal hem in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Doe het kruim in een bakje en roer er de kaneel en de nootmuskaat door. Klop de eierdooiers met 70 g suiker tot ze gaan schuimen en licht kleuren en roer er het broodkruim met de specerijen en de Drambuie door. Wacht met de rest tot tijdens het diner.

De oven verwarmt u ruim vóór u de vorige gang opdiende al voor op 250 graden boven- en onderwarmte, want het duurt best even vóór hij zo heet is. Klop na die gang in een brandschone schaal de eiwitten met 40 g suiker tot ze licht beginnen te binden. Voeg nu nog eens 30 g suiker toe en klop tot niet al te stijve sneeuw. Roer hiervan eenderde door het dooiermengsel en spatel er de rest heel voorzichtig door. Het is de bedoeling dat u een gelijkmatig mengsel krijgt waar zo veel mogelijk luchtbellen in blijven.

Leg de vier rondjes broodpudding op de bodem van de soufflévormpjes. Kwast ze zorgvuldig met boter in en verdeel er het eiermengsel over. Zet de soufflés 10 minuten in de oven, plaats ze op borden en serveer direct.

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home