Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 december 2011

Kerstdiner gang 2: buikspek en biet

Het vervelende van fotograferen tijdens wat dus ook voor mij een écht kerstdiner is, is dat het eten op tafel lekker staat te zijn en niet koud mag worden, vooral niet omdat de disgenoten watertandend zitten te wachten tot die eetschrijver nou eindelijk eens klaar is met fotograferen. In de praktijk druk je dus een keer of vier snel af in de hoop dat er wat bij zit. Dat wil met sterk contrasterende kleuren (donkerrood en donkerbruin op hagelwit bijvoorbeeld) wel eens tegenvallen. Ik heb getwijfeld of ik deze foto wel zou gebruiken. Wat zeg ik? Ik twijfel nog steeds. Maar in Huize Eetschrijver blijft niets verborgen en het feit dat ik 's lands op één na slechtste fotograaf ben (ik moet hierin slechts Vincent Bijlo vóór laten gaan) zal inmiddels genoegzaam bekend zijn.

Hoe dan ook: voor de tweede gang gaan we niet alleen modieus slowcooken onder een zoutkorst, we gaan ook nog roken. Als u geen rookoventje hebt (voor de prijs hoeft u het niet te laten want een aardige rookdoos--bv. van Behr--is voor een paar tientjes te krijgen en eventueel kunt u er zelf één in elkaar knutselen, iets waarvoor op internet en bijvoorbeeld ook in het onvolprezen Handboek voor de Vinexjager tientallen handleidingen te vinden zijn), dan kunt u eventueel een pan met goed afsluitend deksel gebruiken. Zet dan wel uw afzuigkap op de hoogste stand en haal vooral buiten het deksel van de pan, want anders wordt het niet echt een leuk kerstdiner, vooral niet als u een open keuken hebt.

Langzaam gegaard buikspek in zoutkorst en gerookte biet

Nodig voor 4:

- 1 kg buikspek
- ca. 2 kg grof zeezout
- 2 eetlepels venkelzaad
- 4 niet te kleine rode bieten, rauw en in de schil.
- houtmot, bijvoorbeeld eiken of ahorn

Een dag van te voren: verwarm de oven voor op 110 graden. Neem een vuurvaste schaal of braadslee waar het spek mooi in past en strooi op de bodem het venkelzaad. Leg hierop het buikspek en bedek het geheel met het zout. Plaats in de oven en laat zo 24 uur garen.

De dag zelf: kook de bieten in de schil gaar; dat duurt met winterbiet afhankelijk van de grootte 40-50 minuten. Pel de bieten en rook ze warm gedurende ca. 4 minuten (niet langer anders wordt de rooksmaak echt te dominant). Doe ze eventueel in een met aluminiumfolie afgedekte kom en zet ze nog even bij het spek in de oven, dan blijven ze zonder verder te garen goed op temperatuur.

Opdienen: tik de zoutkorst los en verwijder hem. Neem het spek voorzichtig uit de schaal of braadslee, haal het zwoerd eraf en haal venkelzaad dat aan het spek blijft zitten voorzichtig weg. Portioneer spek en zwoerd en ook de bieten en dien op.

3 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home