Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 december 2011

Gevaarlijke beschuit?

Even goed kijken waar we hier precies voor worden gewaarschuwd: "eet deze beschuit niet tenzij u niet allergisch bent voor kippenei". Ja, dat is het ongeveer. Nogal een bizarre waarschuwing, inderdaad. Menigeen maakte zich er via Twitter vrolijk over. In beschuit hoort toch ei? Haha, die malloten bij C1000 toch.

't Lijkt ook een malle toestand. Maar als er al sprake is van idioterie, zit die niet bij C1000. Wat de meeste mensen niet weten, is dat de Voedsel- en Warenautoriteit bedrijven tot dit soort advertenties verplicht. Dat wil zeggen: de VWa besluit dat er een advertentie met een waarschuwing in de media moet worden geplaatst. Dat doet zij naar eigen inzicht en op kosten van het bedrijf, tenzij het bedrijf zelf de vereiste actie onderneemt. De meeste bedrijven kiezen--pun not intended--eieren voor hun geld.

Het lijkt natuurlijk waanzinnig om een product terug te halen wegens de aanwezigheid van iets doodnormaals als kippenei. Dat is dan ook niet de reden; wel dat een waarschuwing daarvoor op het etiket ontbrak. Dat zijn namelijk de regels: kippenei is één van de veel voorkomende allergenen waarvoor de EU een waarschuwing op het etiket verplicht stelt. Noten vormen een andere, vandaar ook de bekende waarschuwing "gemaakt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt". Tja, wie ooit eens iemand bijna heeft zien doodgaan doordat er per ongeluk een allergeen in zijn eten zat, snapt wel waarom.

Dus nu niet meer lachen, hoor.

EDIT: van bronnen binnen C1000 verneem ik dat de recall inderdaad plaatsvond omdat er een verkeerd recept was gebruikt door de leverancier van de beschuit, dat alleen op ei afweek. Overigens blijft het natuurlijk zo dat dit geen probleem zou zijn ware het niet dat de etikettering niet meer klopte--namelijk zonder ei in de ingrediëntendeclaratie en zonder de verplichte allergie-informatie.

3 Comments:

 • At 5 december 2011 om 12:15, Anonymous paulusfranciscus said…

  Ik snap enerzijds de noodzaak van dit soort etikettering, en de voorzichtigheid er omheen. Ik heb zelf een lichte allergie voor wol, en heb een keer een sjaal gekocht waar een minieme hoeveelheid wol in was verwerkt, naar achteraf bleek. Stond niet op het etiket. Gaf wel rode vlekken in m'n nek.

  Anderzijds schiet ik bij herhaling in de lach als ik op een zakje pinda's moet lezen dat deze verwerkt zij in een omgeving (hou je vast, ga even zitten, let op!) óók noten worden verwerkt.

  Het verwekt z'n eigen soort humor, deze etikettering....

   
 • At 5 december 2011 om 17:35, Anonymous Anoniem said…

  Op een zakje pinda's moet wel staan dat pinda's verwerkt zijn in een omgeving waar ook noten zijn verwerkt, omdat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn. Pinda's geven een andere allergie dan noten. Vandaar. Het staat raar, maar is wel heel terecht.

   
 • At 9 januari 2016 om 10:17, Anonymous Anoniem said…

  Zonder een dergelijk etiket kan ik niks meer veilig eten helaas... En in ongeveer de helft van de soorten beschuit...zit geen ei!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home