Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 december 2011

Daar is het dan: kerstmenu 2011, deel 1

U zult het niet geloven, maar de kerstmenu's die u hier vindt zijn altijd minimaal een jaar oud. Ik wil ze immers niet alleen bedenken, maar ook koken, proeven en fotograferen. Omdat ik in tegenstelling tot wat u misschien denkt daarin niet ruimhartig door allerlei gretige afnemers word gefinancierd (al zou mij dat in het geheel niet onwelkom zijn), heb ik maar één mogelijkheid om één en ander zijn beslag te laten krijgen: door één jaar op u vooruit te lopen waar het het nuttigen van hetzelfde kerstmenu betreft.

Vanmiddag nog zag ik allerlei mensen op de buis beweren dat niemand de huidige crisis in zijn volle omvang kon zien aankomen. Ik vermoed dat ik bovengemiddeld slim ben, want mijn kerstmenu van vorig jaar was gebaseerd op eenvoudige en goedkope ingrediënten met slechts hier en daar een luxueuze twist. Het is dus allemaal buitengewoon betaalbaar wat u wat mij betreft dit jaar op tafel zet, en dat is in onzekere tijden toch nooit weg. Trouwens, lekker hoeft--in tegenstelling tot wat ik u gisteren mogelijk deed geloven--helemaal niet duur te zijn.

Pompoen en pastinaak zijn twee vergeten groenten. Nu is dat bij sommige legumes mogelijk geheel terecht, maar bij dit duo niet. Ze smaken heerlijk vol en aards en zoet en houden bovendien zielsveel van elkaar. Bovendien kleuren ze ook nog mooi in een soepje. De anijsachtige smaak van pastinaak komt terug in de frisse kervel, ook al zoiets vergetens dat u nimmer in de schappen van de AH zult zien. Naar de groentenspecialist dus!

Soep van pompoen en pastinaak met kervel

Nodig voor 4 personen

- 1 niet te klein oranje pompoentje
- 1 grote of 2 kleine pastinaken
- 2 sjalotten
- 2 dl goede witte wijn
- ca. 1 liter goede kippen- of kalfsbouillon, liefst zelf getrokken
- bos kervel
- 2 dl room
- 100 g boter
- zout, peper, cayennepeper

Schil pompoen en pastinaak, verwijder uit de pompoen de zaadlijsten en snijd de groente in blokjes. Pel en snipper de sjalotten. Verhit in een braadpan de boter, draai het vuur halfhoog en rooster in de boter de blokjes groente gedurende een minuut of vijf onder regelmatig omscheppen aan. Voeg de gesnipperde sjalot toe en laat nog eens twee minuten fruiten.

Voeg de wijn toe, draai het vuur hoog en laat tot ca. een kwart inkoken. Voeg nu zoveel bouillon toe dat de groente onder staat, breng aan de kook, draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat alles een half uurtje pruttelen tot de groenten zacht zijn geworden. Hak intussen de blaadjes van de kervel.

Doe de groenten over in een mengbeker, voeg een kleine hoeveelheid bouillon toe en pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Roer deze weer bij de bouillon, meng er de helft van de room door en breng de soep op smaak met zout, peper en cayennepeper--hij mag een subtiel nabrandertje geven. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de soep te dik is; hij moet mooi fluwelig van structuur zijn.

Schep de soep in voorverwarmde borden, trek in elk bord een rondje room en strooi er de kervel over.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home