Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 november 2011

We hebben winnaars!

Ooit, het was nog vóór het PC-tijdperk, schreef ik eens een promotiekrantje voor het Belgische pretpark Bobbejaanland. Onder meer meldde ik dat Bobbejaan zelf een aantal malen per dag een wervelende show verzorgde. De zetter kende het woord "wervelend" niet en de corrector had een slechte dag. Zo kwam het dat Bobbejaanland in 1980 een heel seizoen lang adverteerde met "een vervelende show". Wilt u wel geloven dat men mij er nog op heeft aangekeken ook? Een schande!

Van een wervelende show was gisteren ook wel sprake, in De Flint in Amersfoort. Dit was de plek waar, naast een paar honderd belangstellenden, ook een klein twintigtal nerveuze handelaars in lekkers waren neergestreken om te vernemen wie van hen zich in hun categorie de besten van Nederland mochten noemen. Zij moesten nog even wachten, want de organisatie had besloten wel iets van de avond te maken. Show, inderdaad, en bepaald niet van slechte kwaliteit ook. Mogelijk was het niet besteed aan de kandidaten, die na een kleine twee uur muzikaal onthaal leken gereduceerd tot zenuwstelsels op twee benen. Maar uiteindelijk was het dan zo ver: we hadden winnaars!

Zonder omhaal:
- beste notenspeciaalzaak 2012: Kaas en zo te Hellevoetsluis
- beste boerenkaasspecialist 2012: 't Zuivelhoekje, Wageningen
- beste specialist buitenlandse kaas 2012: De Brink te Deventer

- beste kaasspecialist 2012: De Brink te Deventer
- beste delicatessenwinkel 2012: Caulils Delicatessen te Amsterdam

Vooral in de laatste categorie, die de organisatie tot het laatst had bewaard, bleken de verschillen miniem. Won de winkel van Maarten van Caulil met een puntentotaal van 280,75, de nummer twee, De Hoogheerlijkheid in Oud-Beijerland haalde precies 280,25 punten. Een dergelijk microscopisch verschil kwam in de geschiedenis van de competitie nog niet eerder voor.

De glunderende winnaar zal het weinig hebben uitgemaakt. Ik kreeg hem tijdens het afsluitende buffet (met veel uitstekende kaas) nog even voor de lens. Inmiddels heeft hij via Twitter al laten weten naar nieuwe medewerkers op zoek te zijn.

1 Comments:

  • At 21 november 2011 om 09:04, Blogger PaulO said…

    Kreeg vanmorgen een nieuwsbrief binnen van De Keurslager, waarin ze mededeelde dat ze waren verkozen tot beste Foodspeciaalzaak v/h jaar. Ik dacht nog dat dat Caulils Delicatessen was. Maar nee, verwarring mijnerzijds: beste delicatessewinkel, foodspeciaalzaak ... het lijkt wel, maar is blijkbaar niet hetzelfde.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home