Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

04 november 2011

Vijf keer gelukkig

"Maak eerst een wandeling langs het strand in de storm. Kom klappertandend thuis en maak deze opwarmer: geen warme douche meer nodig". Zo begint een recept in het tweede kookboek van Yvette van Boven, Home Made Winter, de opvolger van het met bekroningen overladen en internationaal furore makende Home Made. Dat zinnetje is typerend voor de sfeer die dit boek ademt, het is Yvette ten voeten uit: een spontane, ongekunstelde flapuit die haar hart in haar eten legt.

Yvette is, weet ik, zelf nog wel het meest onder de indruk van het overweldigende succes van haar kookboekdebuut Home Made. Zelf had ze geen idee dat haar boek zó geweldig was, en misschien is dat juist wel wat het zo enorm leuk maakt om haar kookboeken te lezen en eruit te koken: het ademt allemaal een ongedwongen sfeer waarin je bij de hand wordt genomen met een hartelijk "kom zullen wij nu samen eens iets heel lekkers gaan maken?", en daarna doe je dat, en het lukt, en het is lekker en Yvette zegt dat je geweldig gekookt hebt, en dat heb je ook, maar dat dat haar verdienste is, daar hoor je haar niet over.

Het wordt allemaal gepresenteerd of het niets bijzonders is, waar overigens voor geen cent valse bescheidenheid bij zit. En misschien is juist dat wel het kenmerk van het écht bijzondere. Dit boek maakt je vijf keer gelukkig: één keer als je het leest (met Yvettes handgeschreven krabbels en tekeningetjes, de los uit de pols geschreven teksten en de jaloersmakend mooie en sfeervolle fotografie van Yvettes partner Oof Verschuren), één keer als je bedenkt wat je er allemaal uit gaat koken en je vertwijfeld afvraagt wat je dan toch wel het eerst moet maken, één keer als je daadwerkelijk aan het kokkerellen bent en je merkt hoe geweldig goed alles klopt, één keer als je, liefst samen met mensen waar je heel veel van houdt, proeft van wat er uit jouw eigen keuken is gekomen en tot slot als je je realiseert dat je vlak na het eten meteen weer het boek wilt pakken om te zien wat je morgen gaat maken.

Home Made Winter (en ja, er komt straks ook een Home Made Zomer) doet je denken dat het vol staat met recepten om warm van te worden en dat klopt ook. De inspiratie ervoor deed Yvette op in Ierland waar ze opgroeide en in Frankrijk waar ze zo veel tijd doorbrengt als ze maar kan. Natuurlijk is er ook veel typisch Nederlands (oliebollen, boerenkool), maar eigenlijk altijd met haar eigen twist. Neem nu bijvoorbeeld haar recept voor frittata van boerenkool met spek, waar ik deze bespreking mee afsluit--iets waarmee ik overigens langdurig geworsteld heb, niet met het recept maar met de keuze want eigenlijk had ik het hele boek hier willen overpennen, wat niet nodig is want u koopt het tóch wel. Ja, natuurlijk koopt u het. Want als u maar één kookboek in uw leven koopt, is dat Home Made. Maar u koopt er meer dan één. En dus moet u dit ook hebben. Móet. Gewoon. Echt.

Frittata van boerenkool met spek

- 150 g gerookte spekblokjes
- 500 g boerenkool
- flinke scheut witte wijn
- 1 laurierblad
- 8 eieren
- 100 ml room
- 100 g parmezaan
- olie, zout, peper
- bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de boerenkool fijn. Bak de spekblokjes in de olie aan en voeg er de boerenkool aan toe. Blus af met witte wijn, voeg het laurierblad toe en laat ca. 25 minuten stoven met het deksel op de pan. Kijk af en toe of er niet nog een scheutje water bij moet.

Kluts 8 eieren met 100 ml room. Rasp de parmezaan en roer die door het eiermengsel. Bekleed een bakvorm met bakpapier, schep daar eerst de boerenkool met spekjes in en giet daarna het eiermengsel erover. Bak 25 minuten in de oven, laat afkoelen en snij in blokjes.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):


Home Made Winter
Yvette van Boven
Uitgeverij Fontaine
256 blz.
Adviesprijs € 24,95
ISBN 978-90-5956-398-8

Labels:

4 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home