Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 november 2011

La vérité au fond du verre

Onno Kleyn is weg van wijn. En dat is reuze fijn, want wie ergens weg van is, kan er enthousiast over vertellen. En aangezien Onno toch al een buitengewoon sappige verteltrant heeft, vormt die een prachtige mix met het vergiste druivennat. Even voor de duidelijkheid: wijnschrijverij is niet per definitie saai. Goed, er zijn nog wijnschrijvers die vinden dat goede wijn een ernstige zaak is die een dito schrijfstijl vereist. Maar zij sterven in rap tempo uit en dat is maar gelukkig ook. Weg met alle strengheid als het om eten en wijn gaat! Met uitzondering van stevige vegen uit de pan voor culi-charlatans, vooruit.

Goed, Weg van wijn is--dit ter geruststelling van wie deze vrees zou koesteren--dus geen opsomming van wijnen met langdurig geneuzel over een prachtige neus, een mooie lengte en een vorstelijke afdronk. In plaats daarvan is het een heerlijk leesboek waarin rasverteller Kleyn vermakelijk verhaalt over zijn eigen belevenissen en visies rondom de besproken wijnen en wijn in het algemeen. Vertelt hij dan niet over de wijn zelf? Ja, veel zelfs, maar daarbij vervalt hij niet of nauwelijks in het hooghartig aandoende idioom dat het domein is van vinologen onder elkaar.

In plaats daarvan heb je het gevoel alsof je met een bereisde goede vriend voor het haardvuur zit en onder het genot van een goed glas (schenk er vooral één in, en liefst uit de iets minder democratische prijsklasse--Kleyn legt je uit waarom) luistert naar diens onophoudelijke anekdotes. En passant leer je verbazend veel over het waarom van welke wijn op welke plaats en alles wat ermee samenhangt. Het geheel wordt gelardeerd met persoonlijke belevenissen, zoals de gelegenheid waarbij de auteur na een bezoek aan de Dourovallei terechtkwam in een dorpsfeest waarbij beschonken inboorlingen elkaar met plastic hamertjes op het hoofd sloegen. Nee, zoiets verveelt nooit. Schenk nog maar eens in, vriend, en vertel verder!

Weg van wijn is een bundeling van verhalen die Kleyn schreef voor Leven in Frankrijk, Italië Magazine en Joie de Vivre. Dat verklaart meteen waarom de overweldigende meerderheid van de besproken wijnen uit Frankrijk en Italië komt. Spanje is een enkele keer vertegenwoordigd net als Slovenië en zelfs Libanon. Middeneuropese wijnlanden zoals Duitsland, Oostenrijk en Hongarije ontbreken echter geheel. Dat is geen waardeoordeel van de auteur, maar gewoon zoals de dingen nu éénmaal lopen. Hopelijk verkoopt dit boek goed, zodat er een vervolg kan komen waarin ook de voortreffelijke wijnen uit deze landen hun gerechte plaats krijgen. Want elke wijn heeft er voordeel bij op deze manier onder de mensen te worden gebracht.

Nog één indruk moet ik wegnemen, en dat is dat het boek met de beschreven lichte kout geheel in vrijblijvendheid zou verzanden. Niets daarvan: aan het eind van elk verhaal geeft Kleyn zijn eigen wijnfavorieten plus informatie over de prijs en de verkrijgbaarheid in Nederland. Wat heb je tenslotte aan nieuw verworven wijnliefde als je die niet meteen in de praktijk kunt brengen?

Nee, de waarheid ligt niet in de wijn zoals de Romeinen beweerden. Die ligt, zoals de Fransen meer recentelijk hebben ontdekt, op de bodem van het glas. Je vindt ze pas als je hebt uitgedronken, en dat geldt vooral als je er Weg van de wijn bij leest. Aanrader voor iedereen die van verhalen houdt en op de koop toe betere wijn wil drinken.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):


Weg van wijn
Onno Kleyn, illustraties van Janneke Hoeben
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
320 blz.
Adviesprijs € 19,95
NUR 440, ISBN 978-90-468-0961-7

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home