Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 november 2011

Dineren in clubverband

Huiskamerrestaurants zijn in Nederland verboden. Dat is oneerlijke concurrentie voor de restaurants en bovendien vindt de Voedsel- en Warenautoriteit dat je vreselijk ziek kunt worden van eten dat niet door vakmensen is bereid. Wij gingen dan ook afgelopen zaterdag niet naar een thuisrestaurant. Wij werden lid van de Tilburg Supper Club.

Dat is overigens erg makkelijk, dat lidmaatschap. Je zegt dat je graag eens wilt komen eten en meteen ben je, gratis en voor niets, lid en kun je aanschuiven. Wat dat kost? Er is geen vaste prijs, want dan zou het een restaurant zijn. In plaats daarvan wordt je bijdrage gewaardeerd. De twee uitbaters, Luc en Adriaan, suggereren 35 euro. Zij serveren je dan een maaltijd van vier gangen, plus amuses, aperitief, wijn en koffie.

Dat is een tamelijk leuke opzet. Je komt een woonhuis binnen, wordt met prosecco (een uitstekende Merotto Valdobbiadene Superiore) ontvangen door het duo koks die tegelijk ook ober en sommelier zijn, wordt een woonkamer binnengeleid waar aan twee tafels voor twaalf is gedekt en waar je al een aantal andere gasten ontmoet die eveneens van bubbels voorzien zijn. Als iedereen er is, ga je aan tafel, waar de geanimeerde gesprekken worden voortgezet.

Intussen laat je je verwennen. Afgelopen zaterdag kregen we een serie amuses bestaande uit zalm gemarineerd met bieten, potted shrimp en gemarineerde rauwe zeewolf. Als voorgerecht genoten we van een velouté van bloemkool in bouillon van hammetje met Franse boudin, gesmoorde kool, thuisgepekelde pancetta en gepocheerd ei, dit vergezeld van een witte Bergerac van Château Cluzeau 2009.

Het vervolg bestond uit medium gebakken longhaas op puree van wortel en koriander in jus en mierikswortelsaus, gestoofde ossenstaart in bladerdeeg, aardappelpuree en scheuten van rode en groene kool. De foto is genomen met mijn telefoon en van de gebruikelijke twijfelachtige kwaliteit, maar dit was een bijzonder smakelijk gerecht. Erbij een gedurfde wijnkeus: een Cahors Château du Plat Faisant, Cuvée de l'Ancêtre 2008, een combinatie die uitstekend uitpakte.

Vervolgens werd er op informele wijze een drietal kazen opgediend: een Remeker, een Cantal en een Roquefort Papillon, vergezeld van uitstekend huisgebakken zuurdesembrood. Hierbij kwam een glas Maury Domaine Fontanel 2007, een erg leuke keuze omdat je deze smakelijke Zuidfranse wijn in Nederland maar weinig tegenkomt. Het slot was een warme chocoladetaart met huisgemaakt vanilleijs. Hierbij kwam een Brachetto d'Acqui Rosa Regale DOC, wat ik persoonlijk de minst geslaagde combinatie vond--ik ben meer van de complementaire dan van de botsende smaken, en de rijke, verrukkelijke chocoladetaart wilde wat mij betreft een even rijke, warme metgezel in plaats van deze lichtvoetige tintelfrisse vrolijkaard. Maar de keuze is verdedigbaar.

Koffie met clementinekoekjes waren de informele afsluiter--wie hier nog iets sterkers bij bliefde, werd geacht dit zelf mee te nemen zoals ook keurig van te voren was aangekondigd. Je moet bij zo'n huiselijke gelegenheid niet het onderste uit de kan willen hebben. In feite krijg je al heel veel, en nog allemaal buitengewoon smakelijk ook. Van die boudin bijvoorbeeld, die nog maar enkele dagen tevoren uit Frankrijk was betrokken, zou ik nog best een stukje lusten. Net als van al het andere trouwens. Een speciale vermelding verdient het brood: Luc is een uitstekende bakker.

Klein minpuntje: ik had van te voren gemeld dat mijn geliefde G. allergisch is voor schaal- en schelpdieren. Op dat moment is potted shrimp natuurlijk geen gelukkige keuze voor een amuse. Tja, zo zou de VWA nog zó maar gelijk kunnen krijgen. Zie je wel: levensgevaarlijk, eten bij vreemden. Gelukkig weten wij hoe garnalen eruit zien. G. had iets minder te eten en ik iets meer. Het heeft ons allebei uitstekend gesmaakt. Ver van huis, maar vaut le détour.

De Tilburg Supper Club komt elf maal per jaar bijeen. Lidmaatschap via de site: even wachten tot de volgende wordt aangekondigd en intussen genieten van de buitengewoon lezenswaardige eetschrijfsels van Luc.

3 Comments:

 • At 21 november 2011 om 18:02, Blogger Carla said…

  Leuk! Leuke gerechten ook en ook fijne wijnen. Op de Brachetto na inderdaad, die kan mij ook niet bekoren.
  Was je eigenlijk in overtreding denk je? ;-)

   
 • At 21 november 2011 om 18:14, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Zo ja, dan heb ik aan arrestatie weten te ontsnappen. :-)

   
 • At 3 maart 2012 om 16:19, Anonymous Boudewijn said…

  Hé, GJ, ben je daar ook al eens geweest, leuk. Ik/wij gaan volgende week. Ben erg benieuwd. Het valt alleen een beetje tegen dat het vrij ver weg is, ook als je in dezelfde stad woont. Langer dan een half uur fietsen vinden we niet leuk, dus toch maar met de auto.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home