Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 november 2011

De beste!

Er klonk wat afgunstig gemompel toen bleek dat ik dit jaar één van de mysteryshoppende juryleden was die bepalen welke winkel zich Beste Nederlandse Foodspecialiteitenwinkel 2011-2012 mag noemen. Logisch. Lekkers inslaan bij de beste winkels van Nederland, wil wil dat niet? Daar heb je best 745 kilometer rijden voor over.

Inderdaad, heel wat voedselkilometers, maar het is voor het goede doel dus voor die ene keer moet dat mogen. En dan je gezicht maar in de plooi houden als je ter plekke bent, doen alsof je niet zojuist speciaal voor dat onsje ham, dat stukje kaas en die knoflookgarnaaltjes 150 kilometer hebt afgelegd en gewoon klantachtig kijken, terwijl je soms de winkelier zich ziet afvragen of jij er nou één bent of niet. Eén van hen, hij weet wie hij is, plaatste zelfs een veronderstelling in die zin op Twitter en viel vervolgens alsnog van zijn stoel toen hij in het vakblad Lekkernijver las dat het inderdaad zo was.

En dan maar jureren. Hoe ziet de zaak eruit? Hoe is de bediening? Het assortiment? De vakkennis? Voor dat en nog een aantal zaken moeten punten worden gegeven en die moeten worden gemotiveerd. En er moet goede raad gegeven worden over wat er goed was en wat nog beter, zodat iedereen met je bevindingen ook zijn voordeel kan doen. Gelukkig kun je dat allemaal doen onder het genot van het ingeslagen lekkers. Dat wel.

Wie het geworden is? Dat weet ik net zo min als de kandidaten en u. Maar ik ontdek het wel over minder dan een week, op dinsdag 15 november om 20:00 uur om precies te zijn, in De Flint in Amersfoort. Dan is namelijk de feestelijke bekendmaking en daar mag ik, als deel van mijn beloning voor bovengenoemde noeste arbeid, bij zijn.

Maar behalve jurylid ben ik natuurlijk ook Neerlands Enige Echte Eetschrijver (N.E.E.E.) en dat betekent dat ú er ook bij mag zijn. Nou ja, één van u dan, vergezeld van een persoon naar keuze. Hoe dan? Eenvoudig: stuur een mailtje aan eetschrijven(appeltaartje)gmail(punt)com waarin u uitlegt waarom ú en niemand anders de uitgelezen persoon bent om deze feestelijke bekendmaking bij te wonen. De inzendingstermijn sluit morgen om precies 12:00 uur en om 13:00 uur gaan de toegangskaarten op de bus. Wat is het toch fijn om een Eetlezer te zijn!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home