Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 oktober 2011

Wat je over worst wilt weten, en meer

Van de laatste drie worsten die ik kocht, was er één overheerlijk, één niet bijzonder appetijtelijk en één onnoemelijk smerig. Die laatste was er één van Meat Cuisine, een paddenstoelenworst waarin de mogelijk wel aanwezige paddenstoelensmaak geheel en al werd verdrongen door een rieken waarvoor de term ranzigheid veel te vriendelijk was. Helaas wordt deze worst niet besproken in de supermarktworstgids in Over Worst. Ik weet dus nog steeds niet of het zo hoorde.

Terwijl ik op worstgebied toch wel één en ander gewend ben. Zo ben ik één van slechts 1187 Nederlanders die verzot zijn op andouillette, een bijzondere worst omdat hij bestaat uit een darm gevuld met darm. Hij ruikt nadrukkelijk naar poep, wat hij gemeen heeft met de beste boerenkazen die Nederland kent. Vreemd genoeg bestaan voor die laatste specialiteit dan weer aanzienlijk meer liefhebbers. Hoewel ook auteurs Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder duidelijk horen tot die overige 16.893.112 Nederlanders (als vandaag geen dag voor demografische statistieken is, weet ik het niet meer), hebben zij in hun boek wel degelijk, temidden van tientallen andere, een recept voor andouillette opgenomen. Hulde! Hiermee wordt Over Worst wat mij betreft stante pede een aanrader.

Gelukkig voor u (er komt hier statistisch gesproken slechts 0,00068 liefhebber van andouillette en naar boven afgerond ben ik dat zelf) is er in Over Worst ook verder nog veel te beleven. In feite is het boek precies wat het belooft: een lees-, kijk- en doe-boek voor de worstliefhebber en ambachtelijke doe-het-zelver. Wie dit boek van begin tot eind leest, kan elke worst maken en zelfs aan zijn familie en vrienden serveren zonder gevaar voor uitstoting of gerechtelijke vervolging wegens dood door schuld. Sterker, hij (dit is overduidelijk geen boek bedoeld voor vrouwen) kan zelfs met gebruikmaking van voor een habbekrats in bouwmarkt en/of op Marktplaats gekochte spullen zijn eigen complete worstmakerij inrichten. En zelfs kan hij, als alles dan toch nog voor niets is gebleken en slechts worsten van het kaliber waarmee ik dit stukje opende zijn deel zijn, in de super met kennis van zaken een worst uitkiezen waarmee hij voor de dag kan komen.

Over Worst heeft dus alles, en het is ook nog sappig als de beste braadworst geschreven. Wie er dus tegenop ziet een vierkant gat te zagen in de deur van een tweedehands koelkast waar precies een ventilator uit de computerwinkel in past, kan volstaan met het leesplezier en de bouw van al deze huisvlijt in ruil voor een aantal zelfgemaakte worsten uitbesteden aan die handige Oom Arie. Of natuurlijk alles delegeren--lees: vriendschap sluiten met één der auteurs of een andere doorgewinterde worstmaker en gewetenloos parasiteren op diens productie, hem paaiend met gezellige gesprekjes over nitrietzout, botulisme, koud mengen, de Mulder-Wateetons-schaal of één van de andere termen die je vagelijk zijn bijgebleven uit het leesvermaak dat dit boek eenieder, al dan niet aspirerend worstmaker of echtgescheidene (de twee hoedanigheden zijn, naar ik inmiddels begrijp, goeddeels synoniem), biedt. Ik heb genoten.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):


Over Worst
Meneer Wateetons & Sjoerd Mulder
Uitgeverij Carrera
287 blz.
Adviesprijs € 22,50
NUR: 440, ISBN: 978-90-488-0991-2

Labels:

1 Comments:

  • At 31 oktober 2011 om 19:00, Anonymous Nico said…

    Allez, jong, andouillette naar poep ruiken, wat is dat nu! Zo'n andouillette van de grill ruikt best lekker en smaakt ook heerlijk. Ik kijk in Frankrijk telkens weer uit naar een dagschotelrestaurant waar ze dat serveren en breng er ook steevast mee naar huis. Ze bewaren goed in de diepvries.
    Al even lekker in de worstenfabriek is trouwens de andouille, en dan zeker de artisanale soort.

     

Een reactie posten

<< Home