Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 oktober 2011

Waar we al met smart op wachtten

Ik kreeg het mailtje van Levine, die zo geweldig kan bakken en blijkens haar schrijfsels ook verder in de keuken wel haar mannetje staat. Steil achterover sloeg ze in de super toen ze het nieuwe product zag: aardappelen met slechts 58 calorieën. Haar oordeel: smaken nergens naar. Hadden we dat nou nodig?

De Sunlite aardappel komt--surprise, surprise--uit de VS, het land waar ze zo geweldig veel bezig zijn met gezonde voeding. Dat laatste verzin ik niet; dat jubelt de site van deze nieuwe light aardappel, die ons verder vertelt dat het nieuwe gewas reeds is opgenomen in vele gerenommeerde diëten en dat men er ook in Cyprus en Spanje heel enthousiast over is. En nu dus ook bij ons. Van Flevolandse bodem. Tja, je moet wat als je voedselgewas al decennialang terrein verliest aan pasta en rijst. Om te beginnen maar eens af van dat imago van dikmaker.

Even kijken op de Amerikaanse site, die er uiteraard ook is. Daar zijn de jubelkreten evenmin van de lucht maar wel in een heel ander register. De Amerikanen bleken behoefte te hebben gehad aan een aardappel die ook goed smaakt zonder toevoeging van boter of zure room. Eén die bovendien niet vol zit met chemicaliën, schimmels en spruiten zoals de Russet die ze daar gewend zijn. En vooral een aardappel die, je gelooft het niet, 0% vet bevat! Ja, die veredelaars staan toch voor niets. Een vetvrije aardappel, wow. En dat in het land waar aardappelen vrijwel nooit gekookt of gestoomd worden gegeten, maar bijna altijd gepoft (met boter en/of room), als frietjes of als puree (met boter en/of room).

Hadden we dat nou nodig in Nederland? De Nederlandse site geeft zelf het antwoord: nee. Dat imago van de aardappel als dikmaker is allang achterhaald, vertellen ze daar ook. Dat weerhoudt ze er niet van om SunLite "de gezonde aardappel" te noemen, maar vermoedelijk hoort dat gewoon bij de franchisingvoorwaarden.

De Amerikaanse site tot slot: "wij maken een einde aan de mythe van de ongezonde aardappel". En dat is het: een mythe. Die hiermee niet ontkracht, maar geheel ten onrechte nog maar eens herhaald wordt. Waar wij dus niet op zitten te wachten, nee.

1 Comments:

  • At 23 oktober 2011 om 14:20, Anonymous Richelle said…

    Echt volkomen belachelijk en overbodig. En hier in Spanje ook nog never gezien hoor!

     

Een reactie posten

<< Home