Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 oktober 2011

Europees zwartepieten

We hebben een nieuw vermakelijk tijdverdrijf in Europees verband. Het heet zwartepieten, en mensen van mijn generatie speelden dat in de tijd dat er nog geen springkastelen bestonden. Het bestond erin dat je probeerde elkaar de kaart met de Zwarte Piet toe te spelen. Alle kaarten waren goed, maar die ene was fout. Wie ermee bleef zitten, was de pineut. Zwartepieten kant tegenwoordig alleen nog de spreekwoordelijke betekenis, maar die staat dan ook als een huis in de cultuur van het Nieuwe Domdenken.

De voorbeelden ervan dringen dezer dagen links en rechts onze eetgewoonten binnen. In Denemarken moet er sinds afgelopen zaterdag extra belasting worden betaald op producten die Het Enge Vet bevatten. Pizza, varkensvlees, boter (in onze media meestal pleonastisch "roomboter" genoemd), het is allemaal Ontzettend Slecht want boordevol verzadigd vet en wie er toch per se de tanden in wil zetten, moet daar dan maar flink voor boeten. De Denen hebben nog even flink gehamsterd, want wie is er nu niet happig op het ondermijnen van zijn eigen gezondheid? Zo lang het maar niets extra kost, natuurlijk.

In Hongarije hebben ze het anders gedaan. Daar zijn een maand eerder hamburgers aangewezen als de bad guys. Nou ja, niet alleen zij, of eigenlijk helemaal niet, want die term "hamburgertaks" is een misleidende. Het boetebeleid geldt in werkelijkheid producten die een bepaalde hoeveelheid suiker, zout, koolhydraten en of cafeïne bevatten.

Goed, als ik moet kiezen zal ik de Hongaarse simpelmansdemagogie nog net als iets minder erg kwalificeren dan het Deense domdenken, maar erg is het allebei.

Beide principes gaan namelijk uit van de idee dat er gezonde en ongezonde voedingsproducten bestaan. Dat is niet zo. Er bestaan alleen gezonde en ongezonde eetpatronen. Nou is dat natuurlijk best ingewikkeld, maar een wetgever zou het in elk geval moeten begrijpen of het begrip ervan in elk geval moeten uitbesteden aan mensen die ervoor hebben doorgeleerd.

Maar nee hoor: geheel in lijn met de moderne mores gebeurt er niets anders meer dan vooroordelen bevestigen, waarbij een beperkt aantal stofjes wordt afgeschilderd als kwaaie pier. Lekker makkelijk te onthouden voor iedereen. En ach, of je zo het kind met het badwater weggooit--wat kan 't schelen?

En vóór u iets mompelt over "ver van ons bed": in Nederland is al een verontrustend groot aantal mensen die beter weten of zouden moeten weten warm voorstander van zo'n vettaks. Enfin, lekker eten is tóch al duurder dan industriële meuk. 't Kan er nog wel bij.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home