Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 september 2011

Fatsoenlijk

Grappig, dat vroeg ik me nou ook net af toen ik dit spotje van Peijnenburg voorbij zag komen: wordt het niet weer eens tijd voor een fatsoenlijk ontbijt? En dan bedoel ik--voor alle duidelijkheid--dus met nadruk NIET zo'n liflafje in een wikkeltje dat je op weg naar je werk achteloos in een paar seconden naar binnen werkt.

Peijnenburg zelf neuzelt er naar goede gewoonte weer flink op los. Ja, het zal best wel dat zo'n reepje koek vijf keer minder vet bevat dan een boterham met kaas. Het wordt gedebiteerd met een aplomb alsof daarmee alles gezegd is wat er over een "complete start" te zeggen valt. Bij de modale consument hoef je ook niet meer te zeggen: daar is de reflex "minder vet is per definitie goed" er al afdoende in gemasseerd. Wat is dat toch jammer.

Maar ik wou er toch nog even wat anders over kwijt. Dat liflafje van 65 gram mag dan vezels bevatten, het bestaat vooral voor dik eenderde uit pure suiker: liefst 22,2 gram! Je hebt in elk geval meteen een kwart van je totale dagelijkse behoefte aan koolhydraten binnen (waarvan ruim de helft in de vorm van geraffineerde suiker), tegen maar 10% van je behoefte aan energie en zelfs slechts 2% van wat je lichaam aan vetten nodig heeft.

Dat wordt dus de rest van de dag zoeken naar calorieën met vooral weinig koolhydraten en véél vet. Want dat moet je lichaam toch echt ergens vandaan halen. Al vertelt Peijnenburg dát er uiteraard niet bij. Dat moet je zelf uit de cijfertjes halen.

Morgen weer lekker fatsoenlijk ontbijten. Niet uit een wikkel.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home