Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 augustus 2011

Oeps! Eieren vallen wel mee

Je komt ze vaker tegen dan je bij kunt houden, dit soort berichten waarin voorlichtingsinstanties tot de ontdekking komen dat, oeps, deze of gene voedingsproducten bij nader inzien toch niet zo slecht zijn voor onze gezondheid als ze tot nu toe zijn afgeschilderd. Ik heb het er ook regelmatig over.

Nu is deze specifieke conclusie betreffende eieren nog niet overgenomen door de Gezondheidsraad en gaat het natuurlijk om een studie in opdracht van de partij die gebaat is bij veel afzet van eieren. Toch lijkt de kans me niet gering dat deze conclusie inderdaad wordt overgenomen.

De vraag blijft wat mij betreft: wanneer gaan voorlichtingsinstanties als de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum uit de dozijnen afzwakkingen en bijstellingen die we in de afgelopen jaren al hebben gezien eens de conclusie trekken dat een wat minder categorische toon hun zou passen? Want laten we eerlijk zijn: ook de waarschijnlijkheid dat het cholesterolgehalte in de voeding niet één op één gerelateerd is aan de cholesterolspiegel van het bloed is allesbehalve nieuw. Dit viel zelfs in de jaren '80 al in serieuze, goed onderbouwde studies te lezen.

Met gezondheidsclaims die onvoldoende onderbouwd zijn wordt geheel terecht de vloer aangeveegd. Maar hoe zit het met de onderbouwing van gezondheidswaarschuwingen? Kunnen we het daar eens over gaan hebben?

1 Comments:

  • At 17 augustus 2011 om 19:15, Anonymous Anoniem said…

    Onderbouwen van gezondheidsclaims? Nou verwacht je wel érg veel van de voorlichting hoor.... :)

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home