Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

22 juli 2011

Tumble en plof

Als regelmatig eetlezer weet u natuurlijk wat een plofkip is. Dat is een kip die na de slacht zó vol water is gespoten, dat hij bijkans uit elkaar ploft. Nee, natuurlijk niet. Dat weten u en ik wel beter. Een plofkip is een kip die zo snel naar zijn slachtgewicht groeit, dat het arme dier onder zijn eigen gewicht dreigt te bezwijken. Het toevoegen van vocht aan vlees heet tumblen. Maar bij EVMI, het blad met de leuke columnisten, denken ze dat zo'n met water gevuld stukje kippenvlees nu is wat wij onder plofkip verstaan.

Bij EVMI denken ze trouwens wel meer. Ze denken ook dat u en ik het helemaal geweldig vinden als kippenvlees met water en allerhande vloeibare meuk wordt geïnjecteerd. Kippen waarmee dat is gebeurd, vinden wij namelijk lekkerder. Nee, niet tegensputteren, het blijkt immers uit smaaktesten. De enige reden dat wij bezwaar hebben tegen een dergelijke bewerking, is dat het gaatjes in het vlees maakt. Ja zeg!

Gelukkig is er Equimex, een bedrijf in Ede dat ervoor zorgt dat kip en andere vlees- en vissoorten van een ruime hoeveelheid loos vocht kunnen worden voorzien zonder dat er lelijke gaatjes ontstaan. Van de FlavorJet worden we dan ook allemaal blij. U en ik, maar vooral uiteraard de vleesverwerkende bedrijven, die wel weten dat water zo goed als gratis is, terwijl voor een plofkip nog altijd een paar centen moeten worden neergeteld.

En de mogelijkheden zijn eindeloos. Vleesproducten waar 50% soja is ingespoten. Of saté met de saus er al in. Hè, krijgt u ook al zo'n trek?

(dank Lex)

3 Comments:

 • At 22 juli 2011 om 18:07, Blogger Angelika said…

  Ze hebben zelf een gaatje in het hoofd, maar wel onzichtbaar, zeker de 'Flavorjet' eerst daar getest!

   
 • At 23 juli 2011 om 11:23, Anonymous paulusfranciscus said…

  En gelukkig kunnen vegetariërs nu ook dit genot van verwaterd vlees ondergaan. Er is inmiddels een soja-produkt ontwikkeld dat de vezeligheid van vlees beter benadert, en wel zodanig dat er nu ook in nepvlees water kan worden "getumled".

  Nu nog nepwater bedenken, en we zijn er!

  http://bit.ly/ptg2X1

   
 • At 28 juli 2011 om 21:29, Anonymous Anoniem said…

  Oeee, jakkes! Het lijkt wel of ze echt geloven wat ze schrijven... eng clubje, die EVMI.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home