Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 juli 2011

Jong geleerd

Goede gewoonten kun je niet jong genoeg aanleren. Daarom komt Organix met een blij persbericht waarin ze goed nieuws aankondigen: snacks voor peuters, dreumesen en baby's zonder allerlei rommel erin, en vooral geen toegevoegd zout of bewerkte suikers.

Is dat goed nieuws? Ik weet het niet. Dat snacken, wordt dat niet wat erg vanzelfsprekend gevonden de laatste jaren? De vraag hoe je moet snacken wordt hier omstandig beantwoord, maar de vraag óf je wel moet snacken lijkt niet eens meer aan de orde. En toch was er een tijd, nog niet eens zo heel erg lang geleden, waarin een hapje om tien uur en een hapje om vier uur voor junior nog niet de regel was. Toevallig was dat ook een tijd waarin er aanzienlijk minder zwaarlijvigheid bij kinderen voorkwam dan anno 2011. Ik zeg niet dat die twee gegevens verband houden, maar wie op het tegendeel wil wedden doet er volgens mij goed aan daar geen jaarinkomen op te zetten.

Kijk, natuurlijk is het fijn als kinderen die tóch al snoepen dat niet doen met een gezinszak chips met karrevrachten zout en ladingen kleur-, geur- en smaakstoffen. Tel je zegeningen, heet dat dan. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee hier baby's van 8 maanden oud (!) een patroon wordt aangeleerd waarin snacken er als vanzelf bij hoort stemt mij desondanks niet onverdeeld vrolijk. En "verantwoord" lijkt me toch een bizar woord als je bezig bent kinderen te leren dat je gewoon maar de hele dag door moet eten. Maar ja, als je ouders al niet beter weten, valt daar makkelijk op te kapitaliseren natuurlijk...

6 Comments:

 • At 20 juli 2011 om 18:09, Blogger De GroeneVrouw said…

  Nou... vergeet niet dat babies uit een situatie komen waarin ze meer dan 12x per dag borstvoeding krijgen (als het goed is). De meeste jonge kinderen eten dan ook wél fruit om 10 en om 16 uur.

  Hun maag is ook veel kleiner dan die van ons (ongeveer de grootte van een gehaktballetje), dus vaak kleine beetjes eten is veel beter voor ze dan 3x per dag een enorme maaltijd.

  Dat hoeft niet per se te betekenen dat dit een goede ontwikkeling is (want waarom is een gewone banaan niet goed genoeg?), maar het is dus niet zo dat babies en dreumesen per se aan het 'snacken' zijn als ze vaker op een dag kleine beetjes eten. Fruit vind ik persoonlijk ook niet onder snack vallen maar onder pure noodzaak, maar dat is weer een heel ander hoofdstuk.

   
 • At 21 juli 2011 om 11:53, Blogger Anja said…

  Een paar keer per dag een klein tussendoortje is belangrijk voor kleintjes. De maagjes zijn nog te klein om uit grote maaltijden te eten en hier dan voldoende voedingsstoffen. Je maakt dus (net als wat De Groene Vrouw zegt) meerdere maaltijdmomenten waarop er gezonde toevoegingen aan hun dagmenu gegeven kunnen worden. Vooral eiwitrijke producten zijn aan te raden. Die extra (kleine) maaltijden kun je zien als tussendoortjes en mogen in principe de hele dag door gegeven worden. Dat is echter wat anders dan "de hele dag door eten"!

   
 • At 21 juli 2011 om 11:54, Blogger Anja said…

  Goed, die eerste zinnen lopen niet helemaal. Ik bedoelde:

  "De maagjes zijn nog te klein om grote maaltijden te eten en hier dan voldoende voedingsstoffen uit te halen."

   
 • At 21 juli 2011 om 19:30, Anonymous Richelle said…

  12 x per dag borstvoeding? Mijn zoon is inmiddels ruim 9 maar zoveel kan ik me echt niet herinneren hoor :-)
  Als peuter gaf ik hem tussen de maaltijden alleen fruit, een yoghurtje of een stukje kaas of brood. Sinds hij naar school gaat, eet hij thuis eerst fruit, rond 10.30 uur ontbijten ze met een klein broodje en een sapje op school, om 14.30 uur eten we thuis warm en verder laat ik hem zelf aangeven waar hij 's avonds nog trek in heeft. Soms een koekje eind van de middag, vaker een zelfgemaakt fruit/yoghurtijsje en vrijwel dagelijks een bakje vla of yoghurt, stukje kaas of een klein broodje met hartig broodbeleg, zo rond 19.30 uur. Naar bed in de zomervakantie pas vet na 22.00 dus niet met volle maag naar bed!
  En natuurlijk wordt er best gesnackt, maar meer als uitzondering dan als regel en als het zoet is, dan het liefst zelfgemaakt, dan weet ik tenminste wat hij binnenkrijgt.

   
 • At 22 juli 2011 om 14:33, Blogger De GroeneVrouw said…

  @Richelle,

  12x per dag borstvoeding is het natuurlijke voedingspatroon van een mensenbaby: http://bit.ly/oCrmiv

  Wat niet wil zeggen dat iedereen dat hoeft te volgen, maar wel dat het lichaam van een baby daar in wezen op ingesteld is.

   
 • At 28 juli 2011 om 10:08, Anonymous RozeMarijn/Annemieke said…

  Volgende week een column van mij over dit onderwerp op puurgezond.nu !

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home