Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 juli 2011

Functioneel bedrog

Ik denk dezer dagen uiteraard behoorlijk na over de plus- en minpunten van de manier waarop Albert Heijn zijn assortiment samenstelt en aanprijst. Is AH nu een weldoener die je een enkel slordigheidje moet vergeven of is elke wereldverbetering een neveneffect van winstbejag?

Daar ben je zo nog maar niet uit en een bericht eerder deze week in Distrifood maakt het me er niet makkelijker op. Goed, AH gaat nu eindelijk doen wat het tot maart dit jaar geheel ten onrechte zei te doen. Maar daarmee is de blauwe gigant géén voorloper. C1000 doet het al vanaf april dit jaar, Lidl verkoopt eveneens al melk van koeien die écht de wei in mogen en Jumbo is dit najaar AH ook nog voor.

Maar geen van deze supers was sneller met de bewering dat de huismerkmelk uit de wei afkomstig was. Daar was AH de allereerste mee. Vervolgens is 's lands grootste kruidenier door de Reclame Code Commissie na een klacht van een biologische boerin (ik was het dus die keer niet, Willem) op de vingers getikt. Dat gaf wat reuring in de media en ik schreef er zelf eerder dit jaar ook nog wat over. Daarop kwam kennelijk een aantal supers tot het inzicht dat melk van koeien met weidegang in de mainstream een goed idee zou zijn.

Ziet u waar ik mee zit? Ja, AH is de kluit, niet voor het eerst en niet voor het laatst, weer een flink aan het belatafelen geweest. Maar de ophef daarover heeft kennelijk wel gezorgd dat een aantal supers overstag ging en in extremis zelfs Appie zélf het roer omgooide. En wie zegt dat dat ook was gebeurd zonder AH's louter papieren proefballonnetje?

Kijk, dat bedoel ik nu. Goed van kwaad onderscheiden is zo makkelijk nog niet in deze branche. Toch eens zien of het vaker gebeurt dat AH's leugens creatieve spitsvondigheden tot een betere wereld leiden.

4 Comments:

 • At 15 juli 2011 om 19:39, Blogger PaulO said…

  Zag vandaag bij Appie 'Aardbeien uit Holland" (€ 2,49 / 500g) Maar, idd weet je niet meer zeker of dat zo is...
  Hoe dan ook, zou dat een aanzet zijn om overal Hollandsche aardbeien bij grootgrutters te vinden? #Aardbeienacademie

   
 • At 15 juli 2011 om 21:12, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Paul, bij dat opschrift mag je er wel zeker van zijn dat de aardbeien inderdaad uit Nederland komen. Dat is ook logisch: op dit moment zijn aardbeien uit eigen land voor AH verreweg het goedkoopst.

   
 • At 15 juli 2011 om 21:17, Blogger PaulO said…

  Nou meende ik in (Jan Robben's?) Blog of tweet gelezen te hebben dat als aardbeien goedkoper zijn dan 2,50 per pond je er van uit kan gaan dat ze uit het buitenland komen ...

   
 • At 16 juli 2011 om 17:55, Blogger Judith Veldman said…

  Tja. Soms gebeuren 'goede' dingen niet noodzakelijkerwijs op basis van 'goede' intenties (en soms zelfs uit ronduit 'kwade' bedoelingen.) Andersom kan ook. Het zal het leven zijn. Blij zijn met het resultaat, maar de zaken met een kritisch oog blijven beschouwen, lijkt mij? En juist dat is jou wel toevertrouwd, toch? :-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home