Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 juli 2011

Eetschrijver gaat lunchen

Beste eetlezers, voor wie zich had afgevraagd waar ik eigenlijk uithing in de afgelopen dagen: ik was even uit lunchen. De lunch was een verrassing voor mijn geliefde G., die van de week verjaarde. En omdat je maar één keer 60 wordt, had ik ook een aardig etablissementje uitgezocht voor onze lunch. Wij waren met de auto naar Laguiole in de Franse regio Midi-Pyrenées gereden, waar wij afgelopen dinsdag om één uur mochten aanschuiven in het restaurant van Michel Bras, volgens menigeen het beste restaurant ter wereld. Ik kan u vertellen dat het in elk geval het beste restaurant is waar ikzelf ooit gegeten heb.

Het zal u plezier doen dat ik ook aan u gedacht heb: ik heb foto's genomen van alles wat we kregen voorgezet. Dat was heel wat: het Menu Légumes van Bras is zeer uitgebreid, al is het bizar genoeg niet vegetarisch: in één van de gerechten was spek verwerkt. Heel lekker spek en heel weinig bovendien: slechts een gram of 5. Waarom? Geen idee. Ja, omdat het lekker was.

Overigens zijn G. en ik zelfs nog in de keuken geweest, maar daar durfde ik niet eens te vragen of ik foto's mocht maken. Dat bijzondere moment houd ik dus noodgedwongen voor mezelf.




Aperitieven van Bras: fraîcheur de racines (met gentiaan- en zoethoutwortel) en fraîcheur de fleurs (met vlierbloem).





Eerste amuse: iets met een eitje, verrukkelijk romig, en met stengels van meergranentoast.





Tweede amuse: taartje van eekhoorntjesbrood.





Eerste gerecht: iets met borage.





Tweede gerecht: salade van groenten met kruiden en bloemen van rondom het restaurant.





Derde gerecht: iets met tomaat, ook weer met lokale kruiden en bloemen.





Vierde gerecht: gekonfijte olijven met een korstje van granen.





Vijfde gerecht: iets met cantharellen en geroosterde platte perzik.





Zesde gerecht: gefrituurd meiknolletje met sinaasappel.





Zevende gerecht: jonge erwtjes met zomertruffelcrème en preibouillon.





Achtste gerecht: de aligot (en niets anders dan dat: op deze plaatselijke specialiteit, een aardappelpuree met lokale kaas, is Michel Bras bijzonder trots, maar het contrast met de overige gerechten is bijna vermakelijk groot).





Negende gerecht: taartje gevuld met warme abrikozencoulis met amandelmelkijs en gesuikerde hazelnootjes.





Tiende gerecht: laagjes flinterdun filodeeg gevuld met hazelnootcrème.





Elfde gerecht: hoorntjes gevuld met diverse crèmes, ijsjes en confitures.

7 Comments:

  • At 29 juli 2011 14:48, Blogger PaulO said…

    "Iets met ...", volgens mij had je de eerder beschreven Carnet de Table niet bij je. Klopt?we

     
  • At 29 juli 2011 14:57, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Zoals gememoreerd in genoemd stukje, ja. :-) Maar ik zou daar toch niet zijn gaan zitten schrijven., dat dóe je niet en als je er zit weet je waarom. In feite wist ik dat dit menu op internet te vinden was. Alleen merkte ik achteraf dat wat op internet staat niet is wat ik gegeten heb. Ik heb het complete menu inmiddels bij Bras opgevraagd; hopelijk sturen ze het me na. Zo nee, dan rest mij en alle eetlezers het kijken. :-)

     
  • At 29 juli 2011 15:47, Blogger PaulO said…

    Ik vind het al moedig dat je foto's hebt genomen. Ik voel me al opgelaten wanneer ik in een minder beroemd restaurant foto's van mijn (en partners) bord maak. Ik tracht dan ook het flitsen achterwege te blaten om zodoende niet al te veel aandacht te trekken...

     
  • At 29 juli 2011 23:38, Anonymous paulusfranciscus said…

    In ieder geval gefeliciteerd. Twee keer, uiteraard. Mevrouw Eetschrijver met de verjaardag. En meneer Eetschrijver, omdattie mee mocht.

     
  • At 30 juli 2011 12:51, Anonymous Anoniem said…

    Lijkt mij de reis meer dan waard, hmmmm!

     
  • At 30 juli 2011 12:52, Anonymous fiederels said…

    Hé Blogger... ik vul m'n naam in en ben niet anoniem... ik ben @fiederels!

     
  • At 21 oktober 2014 13:54, Anonymous Restaurant in Tel Aviv said…

    Het eten kijken absoluut heerlijk, Je maakt me hongerig, .. hmmm .. !!

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home