Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

06 juni 2011

Foodblog Event juni 2011

Soms wil je even terug naar je roots. Er is ooit een tijd geweest dat hier heel regelmatig recepten te vinden waren. Soms is dat nog steeds wel zo, maar meer dan een kwartet per maand zelden. Tja, er zijn nu éénmaal veel receptenblogs, de meeste met betere recepten dan ik heb.

Maar die roots dus. In 2008 had ik regelmatig contact met Bianca, die een leuk eetblog had genaamd Bourgondië. Dat hield op een gegeven moment op, kwam weer kortstondig terug als lifestyleblog, hield weer op, meldde vervolgens een bloggerscollectief te zijn geworden maar gaf daarna geen tekenen van leven meer. Ik hoop erg dat het Bianca goed gaat en dat de afwezigheid van blog-output een teken van voorspoed voor haar is. In elk geval is één van mijn redenen om het stokje voor deze bloggers-estafette over te nemen dat ik het hoog tijd vind voor een hommage aan haar. Bij deze. Een andere reden is overigens dat ik gevraagd ben, hetgeen zich nog niet eerder heeft voorgedaan--dank Marsepein, des te meer omdat ik vóór vorige maand in januari 2009 voor het laatst zelf iets inzond.

Een Foodblog Event heeft een thema nodig en gelukkig koester ik er één na aan mijn hart. Dat thema luidt Weg van de supermarkt. Het is dus de bedoeling een recept in te sturen met een hoofdingrediënt dat je maar niet zó bij elke supermarkt kunt vinden. Neem nu bijvoorbeeld het fantastische tuinkruid dragon: je zult er bij AH vergeefs naar zoeken, al bleek Jumbo in Hilversum het wel te hebben. Dragon is nodig om béarnaisesaus te maken, een verrukkelijke orgie van cholesterol waar iedereen zich van tijd tot tijd aan zou moeten bezondigen. Dat is dan ook mijn bijdrage aan deze editie. Het recept--mijn eigen, en ik verzeker u: er is geen beter--staat hier.

En nu jij. Ik tutoyeer, enigszins tegen de traditie van Eetschrijven in, omdat ik het hier tegen medebloggers heb en wij natuurlijk one happy family zijn. Wat heb jij voor recept waarvoor je een blokje om moet naar groentenspecialist, ambachtelijke slager, boer, molenaar of andere eenzaat die je niet vraagt een halve euro in een karretje te duwen? Je recept, mét foto van het resultaat (anders dan ik, maar ik ben dan ook de op één na slechtste fotograaf ter wereld) zet je op je eigen blog en je plaatst hier vervolgens een commentaar met link--leuker, want dan kan iedereen meteen kijken--of stuurt een bericht aan eetschrijven(appeltaartje)gmail(punt)com. Ik kom je recept dan oppikken om het hier aan het eind van de maand in de roundup te plaatsen. Inzenden graag tot en met 29 juni a.s. Mocht je over het event willen twitteren, dan graag met de hashtag #foodblogevent.

Deze estafette heeft een heus reglement. Dat vind je samen met informatie over de laatste events, op het Foodblogevent blog.

En u, eetlezer, bent natuurlijk nieuwsgierig. Dat is logisch. Ongetwijfeld ziet u hier in de komende tijd het één en ander als reactie verschijnen. En in elk geval plaats ik op donderdag 30 juni een compleet overzicht van alle ingezonden recepten, met links naar de verschillende blogs. Die allemaal, moet het gezegd, de moeite waard zullen zijn.

27 Comments:

  • At 6 juni 2011 om 17:47, Blogger PaulO said…

    Tja, Gerrit Jan, ik ben geen BlogSchrijver. Maar waar ikzelf een blokje voor om moet is ZURING. Vond het laatst bij de Sligro en kon dus mijn Poolse vrouw eens verblijden met zuringsoep.
    Heb het jaaaaaren gelee eens gezien als kruid bij de MCD maar die paar blaadjes kwamen, omgerekend op € 80+ per kilo !
    Volgens mijn broer plukten we het vroeger in Belgie gewoon langs de zandweggetjes ...

     
  • At 6 juni 2011 om 18:00, Anonymous Edith said…

    Vroeger was het wel mogelijk om mee te doen als je geen blog had, soms deden een paar van de vaste lezers van de host van die keer dat. Dus gewoon insturen PaulO, wie weet wil Eetschrijver het wel plaatsen..

     
  • At 6 juni 2011 om 20:34, Blogger PaulO said…

    [ op verzoek van Edith ]
    1zoete ui
    350 g zuring (schoongemaakt gewicht), de bladeren met nerf, niet de stelen
    1,5 liter -zelfgetrokken- kippenbouillon
    3 flinke aardapelen (vastkokers), in blokjes, formaat dobbelsteen
    vlees van 4 zelfgebraden kippenpoten (het smakelijkste deel van de kip)
    Ongeslagen slagroom (*)

    Ui snipperen en aanzetten in wat roomboter, afblussen met de bouillon.
    Wanneer kookpunt bereikt, vuur temperen en grof gesneden zuring toevoegen
    Na 10 minuutjes met de mixer dor de pan.
    Aardappelblokjes toevoegen en op sudderplaatje tot de blokjes gaar zijn.
    De uitgetrokken flinters kippenvlees toevoegen.
    Proeven voor eventueel zout en peper
    Roomkannetje op tafel, schenken naar eigen behoefte.

    ! Zellf hou ik van vermicelli in de soep, maar voor mijn (Poolse) vrouw zou dit al genoeg zijn.
    De middenweg die ik volg is om tijdens het garen van de aardappelblokjes ook een handvol orzo (lijken rijstkorrels, maar zijn van pasta) toe te voegen.
    Ik hou nou eenmaal van soep met wat meer vulling ...
    Mischien nog wat dunne sliertjes ongekookte zuring ter garnering (vergeet ik altijd)

    (*) Omdat ze o.a. in Polen frequent en veel zuring eten, dat rijk is aan oxaalzuur mengt men daar altijd ladingen room door de soep. Dit zg. ter voorkoming van nierstenen. Maar daar zijn ze zo wie zo gek op calciumtabletten dat voor welhaast elke klacht of preventief ter ontgiftinging met ladingen wordt ingenomen. Volgens mij hebben ze juist daardoor juist meer kans op calciumstenen in de nieren dan de rest van Europa ...

     
  • At 6 juni 2011 om 21:16, Blogger Maarten said…

    Als iedereen nou zijn recept zou aanbieden als kant-en-klaar maaltijd op tweetjemee.nl, dan konden ook de niet-kokers meegenieten van de prachtige recepten. Nog leuk ook!

     
  • At 7 juni 2011 om 07:46, Anonymous Elisabeth said…

    Morning,
    Goede opdracht. Dragon kan ik wel kopen bij AH in Spijkenisse en anders bij het groentewinkeltje waar ik regelmatig kom.

    Maar dit terzijde.

    Zal eens iets bijzonders verzinnen voor dit event.
    Groetjes

    Elisabeth op twitter @Elisabeth_vdArk

     
  • At 7 juni 2011 om 10:18, Anonymous Marsepein said…

    Leuk! Goede opdracht!

    Overigens heeft de Plusmarkt hier dragon in de koeling liggen, tot mijn stomme verbazing.

     
  • At 7 juni 2011 om 13:55, Blogger Saskia said…

    Zowel dragon als zuring hebben ze hier (in het seizoen, wat dat ook moge zijn) gewoon bij de plaatselijke groentewinkel. Lang leve bourgondisch België :). Aangezien ik tweewekelijks een biologisch groentepakket met allerlei vreemde groenten koop, sommige waarvan ik zelfs nog nooit eerder gehoord had, zal ik jullie zeker wat inspiratie komen geven binnenkort!

     
  • At 8 juni 2011 om 08:32, Anonymous Silke said…

    Dit vind ik een moeilijke.. gezien ik in hartje Antwerpen woon en eigenlijk bijna alles gewoon in de supermarkt haal. Zoals Saskia al zei bourgondisch België. Dragon hebben ze zelf bij ons kleine supermarktje op de hoek. :D Misschien worden het wel verse zeevruchten, want daar ben ik ondertussen als drie maanden naar opzoek. Zonder succes.

     
  • At 8 juni 2011 om 09:45, Blogger Angelika said…

    Waar ik naar uitkijk is meestal niet te koop, maar zelf plukken vind ik geweldig, planten die men ziet als onkruid. Als er weer Pinksterbloemen bloeien, loop ik al in het veld te snoepen. Op mijn blog ook een simpel zuringsoepje, van kleine blaadjes veldzuring, die hebben geen harde nerf.

    http://ontdekkingvangroningen.blogspot.com/search/label/eten%20uit%20de%20natuur

     
  • At 8 juni 2011 om 09:47, Blogger PaulO said…

    Mensen, het is niet de bedoeling te schrijven wat toch wel verkrijgbaar is in de supermarkt. De opdracht is:
    "...een recept in te sturen met een hoofdingrediënt dat je maar niet zó bij elke supermarkt kunt vinden."

     
  • At 9 juni 2011 om 10:45, Anonymous ChezClo said…

    Oké dan, wat dachten jullie van kalfstong? Wel wat bewerkelijk, maar dat zijn toch alle echt lekkere dingen. Maar moeilijk, nee.

    Dus,
    1 (gezouten) kalfstong
    1 prei
    1 uit
    1 winterwortel
    1 bosje selderijblad
    1 bouquet garni (laurier, peterselie, thijm etc.)

    Tong 2 uurtjes in koud zout water laten trekken. Daarna alle ingrediënten zachtjes laten koken, zo'n 2 uur lang. Tong ietsjes laten afkoelen en dan "pellen" (hard vel eraf halen. Dat is dan de basis. Je kunt 'm vervolgens warm met bv een madeirasausje eten, of koud, ook heel lekker, of als onze favoriet hier: laten afkoelen,in plakjes snijden, even door de bloem en dan bakken voor een krokant laagje. Top!

     
  • At 9 juni 2011 om 20:36, Blogger Sietske van Weerden said…

    Leuk idee, maar ik moet er echt even over nadenken.

     
  • At 10 juni 2011 om 16:08, Anonymous Ingrid Larmoyeur | VINISSIMA said…

    Hallo Gerrit Jan,
    Mooi idee!
    Ik heb net een blogpost geplaatst op mijn vinissimablog:
    http://vinissimablog.blogspot.com.
    Recept met limoncello-CITROENTIJM marinade voor kip. Ben geen culiblogger maar een wijnblogger, vandaar mèt wijntip (torrontés).
    Het recept kan overigens ook prima met munt, maar de variant met citroentijm vind ik wel zo bijzonder.
    Groet,
    Ingrid

     
  • At 10 juni 2011 om 17:08, Blogger Mariëlla said…

    Kijk, daar kan ik ook weer eens wat mee. Ik doe mee, ga eens een mooi wijn-eten erbij stuk schrijven.

     
  • At 19 juni 2011 om 20:21, Anonymous Marsepein said…

    Hoi, en hier is ook mijn recept voor Ontbijtkoek met twee soorten gember:
    http://marsepein.blogspot.com/2011/06/ontbijtkoek-met-twee-soorten-gember.html

    Het gaat dan natuurlijk om roggemeel! Daar ga ik graag een blokje voor om.

     
  • At 26 juni 2011 om 18:41, Anonymous Elisabeth said…

    Ik heb een blog gemaakt met weg van de supermarkt. Ergo, mijn bijdrage dus voor dit foodblogevent.

    http://gewichtsconsulente.punt.nl/?id=598869&r=1&tbl_archief=&

     
  • At 26 juni 2011 om 18:42, Anonymous Elisabeth said…

    Ik heb een blog gemaakt met weg van de supermarkt. Ergo, mijn bijdrage dus voor dit foodblogevent.

    http://gewichtsconsulente.punt.nl/?id=598869&r=1&tbl_archief=&

     
  • At 27 juni 2011 om 22:54, Blogger Sietske van Weerden said…

    Op de valreep een recept voor kokkels. http://www.ziltezee.com/2011/06/kokkels-op-zijn-portugees.html

     
  • At 28 juni 2011 om 17:29, Blogger Tonia said…

    Toch nog een broodje met ingrediënten gebakken die je niet allemaal bij de supermarkt kunt kopen.
    groet, tonia

     
  • At 30 juni 2011 om 07:28, Blogger Es said…

    Ik heb rabarber ijs gemaakt. :O)
    http://es-factory.nl/blog/2011/06/rabarberijs-met-honing-zelf-maken/

     
  • At 30 juni 2011 om 23:03, Anonymous Gerry/Gewoon Lekker Gewoon said…

    Mijn SUPER late bijdrage voor het juni Foodblog Event 2011
    http://gewoonlekkergewoon.blogspot.com/2011/06/last-minute-bijdrage-aan-juni-foodblog.html
    Excuses.

     
  • At 2 juli 2011 om 23:56, Blogger Saskia said…

    Ja lap seg, net ontdekt dat ik ben vergeten meedoen deze maand... Ik ben wel al benieuwd voor de round-up en het volgende thema!

     
  • At 15 november 2012 om 15:49, Blogger Tariq Honey said…

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

     
  • At 15 november 2012 om 16:10, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Tariq, you have just been flagged as a spammer. Kindly take your trash elsewhere.

     
  • At 15 november 2012 om 16:32, Blogger Paul Oosten said…

    Gerrit Jan, heb ook dagelijks zo'n 10-tal van deze spamberichten.
    Ik gebruik Akismet plugin, en dat is een goede filter

     
  • At 15 november 2012 om 22:25, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

    Dank je, Paul. Ik vrees dat die niet voor Blogger beschikbaar is. Dit platform heeft een goede filter, maar soms glipt er eentje door. Dan zit ik meestal kort op de bal.

    Grappig trouwens dat de eerste reactie na dit stukje van jou is: "Ik ben geen blogschrijver". :-)

     
  • At 16 november 2012 om 09:13, Blogger Paul Oosten said…

    Tja, ik begon dan ook maar te bloggen op 5 maart 2012 ...
    Dus ik loog niet.

     

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home