Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

24 mei 2011

Omdat ú het (niet) wilt

De Consumentenbond gelooft--mogelijk niet geheel ten onrechte--enorm in de macht van de consument. Heel het raderwerk staat stil als uw machtige arm dat wil en zo, u kent dat. Vooropgesteld natuurlijk dat die machtige arm een vuist maakt. En die vuist moet worden gemaakt omdat de industrie en de overheid te weinig doen, vindt de Consumentenbond.

Waar gaat het om? Om zout. Daar eten we veel te veel van, grotendeels geheel tegen wil en dank, zo betoogt de Bond. Omdat industriëlen het spul bij bakken in ons eten stoppen, ondanks dat het ongezond is. Dat dat mogelijk wel los zou kunnen lopen, wordt er niet bij gezegd maar ja, voedingswetenschappelijke inzichten zijn net een mierenhoop: alles krioelt door elkaar.

Toch is het raar met dat zout. De voedingsindustrie zegt namelijk dat dat in ons eten zit omdat wij het zo lekker vinden. En eerlijk is eerlijk, dat zou nog wel eens kunnen kloppen ook. Nogal bizar om nu te verwachten dat wij (nou ja, ik niet want ik eet eigenlijk nooit uit pakjes, bakjes en zakjes en bepaal dus zélf hoeveel zout er in mijn eigen gaat) voor de deur van Unilever zullen gaan posten om te eisen dat die heilzame zoutreductie er nu eindelijk eens komt. Of, doe eens gek, allemaal ineens al dat prefab-voedsel links zullen laten liggen.

Aan de andere kant: als dit werkt, zie ik grote mogelijkheden. Dan krijgen we ongetwijfeld rokers nog wel zo ver dat ze gaan ijveren voor een algeheel rookverbod. Omdat ze, hoewel ze het goedje geestdriftig kopen en consumeren, natuurlijk zelf heel goed weten dat het niet goed voor ze is en het verstand bij de mens tenslotte altijd zegeviert.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home