Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 april 2019

IJs voor iemand

Mijn geheugen werkt meestal uitstekend: ik kan me vaak de meest onwaarschijnlijke en triviale details nog herinneren. Op andere momenten gaapt er ineens een gat op een gênante plek. Zo weet ik echt niet meer wie mij om dit recept heeft gevraagd en ik kan het niet meer vinden ook. Maar goed, goed vanilleijs wilde iemand.

Het is wat met dat vanilleijs. Als je het googelt, wordt je gevraagd of je misschien "vanille ijs" bedoelde. Engelse ziekte, waar ik niet aan meedoe. Vanilleijs is één woord en als we dat nou gewoon vol hadden gehouden, was er misschien niet een hele leesluie generatie opgegroeid. Ja, opa moet af en toe even mopperen.

En nu we het toch over Engels hebben: daar bestaat de uitdrukking plain vanilla. Dat betekent zoiets als oersimpel of doodgewoon. Nederlanders zijn trouwens niet anders: ook wij vinden vanilleijs over het algemeen maar saai. Dat komt vermoedelijk doordat de overgrote meerderheid van wat in Nederland als vanilleijs wordt verkocht niet van vanille is gemaakt, maar van een chemisch troepje dat er in de beleving van de analfabeters die wij helaas in overgrote meerderheid zijn een beetje op lijkt. Echt vanilleijs--je herkent het aan de spikkeltjes--is goddelijk.

Ik zat ooit, vele jaren geleden en in een ander professioneel leven, in een vergadering met mensen van het chemiebedrijf Rhône Poulenc waarbij één van de aanwezigen trots opmerkte dat dat bedrijf "alle vanille ter wereld produceerde". Misschien had ik niet zo hard moeten lachen toen. Echte vanille komt dus niet uit een chemische fabriek. Het is de peul van een orchidee, die wij in onze onwetendheid ooit "vanillestokje" hebben genoemd. En daarvan maak je dus ijs. Verbijsterend lekker ijs. En wel zó:

Vanilleijs
Nodig:

- 400 ml biologische volle melk
- 250 ml biologische slagroom
- 2 dooiers van biologische eieren
- 6 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 vanillestokje van goede kwaliteit

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en doe het met de melk in een pannetje. Verhit de melk tot tegen het kookpunt en draai het vuur helemaal laag zodat de melk tegen de kook aan blijft (zet desnoods op een sudderplaatje). Laat zo een half uur of langer trekken.
Draai het vuur uit en vis de twee halve vanillestokjes uit de melk. Schraap met een scherp mesje het merg eruit en klop dit met een garde door de melk (bewaar de uitgeschraapte stokjes en gebruik die bv. om suiker mee te parfumeren).
Draai het vuur weer op de laagste stand aan. Klop de eierdooiers los met de suiker tot ze licht kleuren en schuimig zien en klop ze vervolgens door de melk. Blijf kloppen tot de massa licht begint te binden. Draai het vuur uit en blijf deze vla nog minstens tien minuten kloppen om te voorkomen dat de dooiers klontjes vormen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er de koude room door. Als u een zelfvriezende ijsmachine hebt, kan het mengsel er nu meteen in. Hebt u zo'n machine met een koelelememt, laat het mengsel dan nog even in de koelkast goed koud worden vóór u laat vriezen. Liefst binnen een uur geheel opeten, wat overigens geen enkele moeite zal kosten.

6 Comments:

 • At 12 mei 2011 om 17:18, Blogger Unknown said…

  nu staat er boven het recept vanille-ijs, waar komt dat streepje vandaan ???beste groet cees.

   
 • At 12 mei 2011 om 17:34, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Haha, Cees, die zit. Het recept komt uit een document dat al door een overijverige eindredacteur onder handen was genomen. Was nog zo van plan geweest dat nog even weg te halen. Bij deze dus. Dank!

   
 • At 16 mei 2011 om 14:58, Anonymous Anoniem said…

  Ha Eetschrijver, bedankt. Via twitter vroeg ik u vorige week om een goed recept. naar aanleiding van uw twitterbericht: "IJs Maken" van 9/5. Zodra ik weer over een goede ijsmachine beschik wordt t zeker in "mijn" oevre opgenomen! RNS08

   
 • At 16 mei 2011 om 16:31, Anonymous Anoniem said…

  .. twijfel nog tussen een Magimix en een Nemox. Suggesties? RNS08

   
 • At 16 mei 2011 om 16:53, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Tja, ik heb zelf een Nemox Gelatissimo en ben er bijzonder tevreden over. Zou 'm zo weer kopen.

   
 • At 16 mei 2011 om 16:54, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Zie trouwens dat twee eerdere commentaren hier de storing bij Blogger niet overleefd hebben...

   

Een reactie posten

<< Home