Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 mei 2011

Hints

Nee, eetschrijven.nl is geen receptenblog. Receptenblogs zijn er al genoeg en zo'n goede kok ben ik nou ook weer niet. Maar soms, als ik zo één twee drie niet iets zie om me hier over op te winden, vind ik het toch wel heel handig dat ik graag kook en een map vol eigen recepten heb.

Zo is het vandaag mooi weer en dan krijgt menigeen trek in ijs. En laat ik nou toevallig vorige week weer eens een verrukkelijk ijsje hebben gedraaid in mijn zelfvriezende Nemox, één van de beste investeringen die ik ooit gedaan heb. Toen ik vanmiddag op Twitter vroeg of zo'n recept in goede aarde zou vallen, buitelden de reacties van mensen die best een lekker ijsje bliefden over elkaar heen. Nou, dat is duidelijk.

IJs van munt en basilicum

Nodig:

- 400 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 3 eierdooiers
- 6 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 flinke bos munt, liefst van de Turk of Marokkaan
- 1 bos basilicum

Schenk de melk in een pannetje, verhit hem tot ca. 70 graden en draai het vuur op de laagste stand. Klop intussen de eierdooiers los met de suiker tot ze licht kleuren en schuimig zien en klop ze vervolgens door de melk. Blijf kloppen tot de massa licht begint te binden, draai het gas uit en klop dan nog minstens vijf minuten door. Laat helemaal afkoelen.

Gebruik van de munt en de basilicum alleen de blaadjes. Doe deze met wat room in de mengbeker van de staafmixer en pureer ze grondig. Roer er vervolgens de rest van de room bij en vervolgens de afgekoelde melk. Laat vriezen en eet liefst meteen daarna op.

1 Comments:

  • At 23 mei 2011 om 19:10, Anonymous Joost said…

    Ik heb helaas niet zo'n ijsmachine. Misschien een idee voor vaderdag…? Hoe veilig zijn eigenlijk die eierdooiers na 5 minuten in hete melk. Zijn de mogelijk gevaarlijke bacterieën er dan uit, of moeten we het risico (dat zelfs bij rauwe eieren tamelijk klein is, zo heb ik me laten vertellen) maar gewoon nemen?

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home