Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 april 2011

Melk en (ander) fruit. (En...)

Al het goede van melk met het lekkere van sap en fruit, vertelt Friesche Vlag op zijn website. De keuze is ruim: mango, aardbei-kers, sinaasappel, framboos, banaan of bosvruchten. Goed, van die laatste bestaat dan weer de helft uit aardbeien en frambozen, die hooguit in hun oervorm als bosvrucht zouden worden gekenschetst, maar je moet niet op alle slakken zout leggen.

Toch ben ik altijd nieuwsgierig naar de ingrediëntendeclaraties van dat soort producten. Niet ten onrechte, zo blijkt ook nu weer, want alleen bij de variant sinaasappel blijkt alle fruit ook inderdaad sinaasappel te zijn. Van alle andere varianten is 80% van het fruit appel, zodat het product slechts 2% bevat van het fruit dat prominent op de verpakking staat afgebeeld.

Je ziet dat vaker met sapproducten: heel veel bevatten hoofdzakelijk appel die je dan alleen maar in de piepkleine lettertjes vermeld ziet. Waarom toch? Is er met appel soms iets mis?

Enfin, de mensen van Friesche Vlag moeten toch iets van wroeging hebben gehad. Ze hebben de appel prominent in beeld gehangen op de website.

Overigens bestaat Friesche Vlag Milk & Fruit uit nog iets anders dan die twee dingen alleen, namelijk water en suiker. Hoeveel suiker mogen we niet weten, maar ga maar rustig uit van tussen de 5 en 8 procent. Als er iets is waarvoor het hoog tijd is, dan is het voor verplichte vermelding van de percentages toegevoegde suiker, en liefst voor een grotere vermelding op de verpakking "bevat toegevoegde suiker". Maar ja, dat zullen de lobbyisten van de voedingsindustrie wel uit alle macht tegenhouden. Dat zou ik in hun plaats waarschijnlijk ook doen.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home