Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 april 2011

Aardbeienkriebels

Aardbeien van eigen bodem, ik sta er wat dubbel in dit jaar. Wat mij betreft begon het aardbeienseizoen eigenlijk altijd eind mei, of soms begin juni. Dan komen immers de eerste Lambada's van de volle grond. Deze vroege aardbei is meteen één van de lekkerste. Altijd een feestje.

Aardbeientelers vinden dat ongetwijfeld ook. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg, voornamelijk dat de schoorsteen wel moet roken. Uitsluitend aardbeien op de Nederlandse volle grond telen en daarbij streven naar de lekkerste aardbei is iets dat je heel graag moet willen. En zelfs dan lukt het nog niet. Dat weten we sinds Jan Robben in Oirschot, die ik beschouw als de aartsvader van de Nederlandse smaakaardbei, deze winter het grootste deel van zijn land verkocht. Hij kreeg het niet meer rond. In plaats daarvan houdt hij zich nu onder meer bezig met de Aardbeienacademie, iets waar ik ook een heel klein beetje geestelijk vader van ben: smaakaardbeien van eigen teelt, via internet begeleid door aardbeienprofessor Jan zélf.

Het project loopt prima. Want voor Jan Robben mag het allemaal dan niet gelukt zijn, de Nederlandse smaakaardbei zit in de lift. En dat was hard nodig ook. De Nederlandse aardbei stond onder druk. Omdat wij consumenten niet alleen ongeduldig zijn en niet op de seizoenen willen wachten (hoewel: met asperges lukt het wél), maar ook omdat de super ons in het hoofd heeft gezet dat ons eten allemaal niks mag kosten en dat dat ook niet hoeft. En zo lagen er bijna het hele jaar door aardbeien in de winkel, waarvan een groot deel helemaal niet lekker was. Omdat ze uit Spanje, Marokko of Israël kwamen en veel te vroeg geplukt waren. Of omdat ze van telers werden betrokken die alle hoekjes af moesten snijden om nog uit de kosten te komen.

Dat kon zo niet doorgaan. En dus besloot een aantal ondernemende telers de handen ineen te slaan en een informatiesite op te zetten rond de Nederlandse aardbei: hollandseaardbeien.nl. De site ging vorige week in de lucht en geeft volop informatie over de aardbei zelf en over de verschillende evenementen die er rond ons eigen zomerkoninkje te beleven zijn.

Nu alleen nog maar hopen dat er straks iemand zo vriendelijk zal blijken te zijn geweest om in de volle grond Lambada's aan te planten. Want die eerste supersappige exemplaren uit de warme grond van onder de volle zon, dat is iets waaraan de gedachte mij persoonlijk al weken het water in de mond doet lopen. Hopelijk gaat ook dat weer helemaal goed komen. En anders teel ik ze volgend jaar zélf, op mijn dakterras.

1 Comments:

  • At 26 april 2011 om 18:24, Blogger PaulO said…

    Ook ik wacht met ongeduld op de nieuwe Hollandse aardbeien (ook de haring, natuurlijk). Vandaag hier thuis het eerste bloempje aan de aardbeiplantjes van #Aardbeienacademie. Nog even geduld dus.
    Oja, een 25 mei weer feest hier in Bergen op Zoom met de Ansjovis, Asperges en Aardbeien (www.proefmei.nl/)

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home