Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

18 maart 2011

Nepchip komt uit de kast

Een interessante gedachtenoefening: stel je voor dat honderd personen een reclamespotje zien waarin mensen elkaar in een korenveld trakteren op Pringles (u weet wel, de duurste chip van Nederland). Het spotje eindigt met de gesproken tekst "Al het goede van meergranen met de geweldige smaak van Pringles". Vraag u nu af hoeveel mensen er verbaasd zijn en zo nee, waarom niet.

Vooral dat laatste is van enig belang. Te vrezen valt dat een ruim deel van de kijkers inderdaad niets vreemds opmerkt, eenvoudig omdat het niet bij ze opkomt dat chips van aardappelen gemaakt worden en totaal niets met een korenveld te maken (horen te) hebben. En ongetwijfeld is de kleinste groep de groep die evenmin verbaasd is omdat ze allang weten dat Pringles weliswaar de duurste chips zijn van Nederland, maar ook de neppigste. Pringles worden namelijk ook in de bestaande variant gemaakt van aardappalafval gecombineerd met een heleboel andere dingen die in chips niet thuishoren. Eigenlijk was Pringles altijd al een koekje. Een koekje dat laat zien dat ook uit afval waarde te creëren is waar consumenten diep voor in de buidel tasten.

Eigenlijk een prachtige oefening in duurzaamheid dus. Ik zou er bewondering voor hebben als ik niet zo'n hekel had aan nep. En die nep gaat dus nu ook nog eens meeliften op het (volkomen onterechte) gezondheidsimago van het nietzeggende begrip "meergranen".

Gehakt, chips... het lijkt nog maar een kwestie van tijd vóór de eerste "kaas" met 30% graan zijn opwachting maakt.

4 Comments:

 • At 18 maart 2011 om 15:15, Anonymous Alberto said…

  Maar goed, P&G (moedermaatschappij achter Pringles), is ook niet te beroerd om toe te geven dat Pringles geen echte chips zijn... als dat er voor zorgt dat er geen BTW over betaald dient te worden:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7490346.stm

   
 • At 18 maart 2011 om 21:12, Anonymous RvO said…

  "eenvoudig omdat het niet bij ze opkomt dat chips van aardappelen gemaakt worden en totaal niets met een korenveld te maken (horen te) hebben."

  Ik vrees dat het nog erger is. De meeste consumenten zien het verschil tussen een graanakker en een aardappelakker. Tsja.

   
 • At 18 maart 2011 om 21:14, Anonymous RvO said…

  Sorry ik was even te snel.
  Het moest natuurlijk zijn:

  De meeste consumenten zien het verschil tussen een graanakker en een aardappelakker NIET.

   
 • At 21 maart 2011 om 04:27, Blogger Nans said…

  Ik vrees dat het de gemiddelde consument gewoon geen bal uitmaakt wat ie eet. Getuige de hoeveelheid pakjes en zakjes waar de supermarkten mee gevuld zijn en die ik in ieder geval geen etenswaar noem.

  Sowieso: als je in een gelegenheid warme chocolademelk besteld krijg je ook gewoonlijk iets wat die noemer niet verdient, maar die mensen dus wel bestellen en nog "mmm" zeggen boven hun kopje water met bruine kleurstof en suiker ook.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home