Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 maart 2011

Leef zo ongezond mogelijk


TV-reclame is toch altijd weer een bron van vreugde. Neem nou dit spotje van Becel Pro-Activ, een smeerseltje met plantensterolen dat het, zoals u ongetwijfeld zult begrijpen, nog nooit tot achter de voordeur van Huize Eetschrijver heeft weten te brengen. Ik ben nieuwsgierig van aard, maar er zijn grenzen.

Soms moet je naar tv-spotjes heel goed kijken en luisteren om de humor te vinden. Zo ook hier. Omdat u de kleine lettertjes in bovenstaande foto misschien niet kunt lezen, plak ik de tekst ook even hieronder:

"Plantensterolen verlagen het cholesterol tot 7-10% en in combinatie met de overstap naar een gezonde voeding en leefstijl zelfs tot 15%, binnen 2-3 weken tijd".

Ziet u het ook? Als u alleen maar plantensterolen eet, daalt uw cholesterol tot een lagere waarde dan wanneer u daarnaast ook gezond gaat eten en leven. Kortom: smeer Becel op uw brood en eet en leef daarnaast zo ongezond mogelijk. Nee, dat zullen ze bij Unilever vast niet bedoeld hebben. Maar het staat er wél.

Alle gekheid op een stokje: daar had natuurlijk "met" moeten staan in plaats van "tot". Een onnozele copywriter heeft het fout gedaan en niemand bij het reclamebureau of bij Unilever zelf heeft het gezien. Dom dom dom. Maar laten we het spotje even bekijken zoals het bedoeld is. Dan zien we een staaltje creatief boekhouden waarvan ik toch ook wel verbaasd ben dat het kennelijk in de ogen der hoogmogenden--want gezondheidsclaims mag je in Nederland niet zó maar maken--genade kan vinden.

In de voice-over van het spotje wordt namelijk verteld: "Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen in Becel Pro-Activ het cholesterol verlagen met ("tot") wel 15%". Bekijken we de kleine lettertjes, dan blijkt het toch weer allemaal anders te liggen en is die 15% alleen haalbaar als je gezond eet en beweegt. Dan ben ik toch benieuwd wat er te bereiken valt met gewoon gezond te eten en te bewegen en de Becel achterwege te laten. Het zou zó maar kunnen dat dat reden genoeg geeft om de Becel maar gewoon te laten staan.

Maar, zoals gezegd: dat doe ik toch al...

1 Comments:

Een reactie posten

<< Home