Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

07 maart 2011

Filosoferen

Eén van de dingen die we gisteren deden in Kasteel Groeneveld, was tijdens het filosoferen de filosoof eren. En dan bedoel ik niet de wijsgeer, maar de eetbare variant. We aten bruinebonenfilosoof, als eerbetoon aan dat bedreigde culinaire erfgoed, de bruine boon.

Veruit de meeste van de eters hadden nog nooit bruinebonenfilosoof gegeten en dat is logisch, want het is echt een gerecht uit grootmoeders tijd. De meeste jongeren kennen de bruine boon sowieso alleen maar uit de chili con carne--waar hij dan weer eigenlijk niet in thuishoort, want chili maak je met rode kidneybonen. Ach, je kunt als boon maar een nieuwe lifeline krijgen. Maar genoeg is het niet en we moeten toch echt het uitsterven van de bruine boon zien te voorkomen, anders moeten we het Bartje nog kwalijk gaan nemen dat hij er niet voor wilde bidden.

Van chef Nico Oosterbeek kreeg ik het recept om op mijn blog te zetten, waarvoor grote dank. Nico had overigens een lichte variant gemaakt, met een aardappelcrème in plaats van het gegratineerde laagje aardappelen. Onderstaand recept is voor de licht gemoderniseerde maar stevige winterkostversie. Niet echt iets waar je met dit stralende weer trek in hebt, maar de avonden zijn gelukkig nog fris en bovendien moet dit gerecht een dag van tevoren worden voorbereid.

Bruinebonenfilosoof

Nodig voor 4 flinke eters:

- 400 g gedroogde bruine bonen
- 300 g uien
- 500 g aardappelen
- 100 ml witte wijn
- 1 laurierblad
- 4 kruidnagelen
- 1 takje rozemarijn
- 75 g boter (nooit margarine)
- paneerlmeel, olijfolie, zout, peper

1 dag van tevoren: zet de ongewelde bruine bonen op in koud water met de laurier, de kruidnagel, de rozemarijn, zout en peper en laat ze in een uurtje op zacht vuur garen. Eventueel wat vocht bijvoegen. Giet er na afloop van de kooktijd de witte wijn bij en laat een nachtje staan.

Afwerken: Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter op heel zacht vuur smelten en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Kook de aardappels net gaar. Snipper de ui en bak hem in de olie. Schep de gare bonen met het vocht en de kruiden door de uien. Schep het mengsel in een vuurvaste schaal, snijd de aardappelen in dikke plakken en leg ze op de bonen. Bestrooi met een dun laagje paneermeel en schenk er de gesmolten boter over. Zet de oven op de grilstand en laat in ca. 10 minuten een mooi korstje op het gerecht komen. Meteen opdienen.

(de foto is van Lotte Smelik. Ik had van alles bij me, maar geen camera)

2 Comments:

  • At 7 maart 2011 om 15:44, Blogger Lizet Kruyff said…

    Mooi, het light recept, want je weet waarom filosoof filosoof heet? Nee, ik zette het niet op mijn blog over filosoof, overigens. Maar het is omdat de ouderwetse versie - waarvan recept op mijn blog - nogal zwaar op de maag ligt, net als filosofie!

     
  • At 13 maart 2011 om 21:40, Anonymous vincent said…

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home